De Uitdaging stimuleert maatschappelijk ondernemen

SLOCHTEREN - , HOOGEZAND, MENTERWOLDE - In de Fraeylemaborg in Slochteren wordt donderdag 4 juni officieel het startsein gegeven voor de Midden-Groningse Uitdaging.

De Uitdaging is een landelijk concept van het Oranjefonds dat maatschappelijk betrokken ondernemerschap wil stimuleren. Doel is om structureel maatschappelijk organisaties te ondersteunen die de leefkwaliteit in de lokale samenleving vergroten. De kracht van het concept wordt gevormd door de sterke binding met het bedrijfsleven.

Midden-Groningse Uitdaging

Manager van de Midden-Groningse Uitdaging is Irma van der Meij. "Het Platform Maatschappelijk Ondernemen organiseert elk jaar een bijeenkomst op de beursvloer waar vraag en aanbod op het gebied van maatschappelijk ondernemen bij elkaar wordt gebracht. Dit is echter een eenmalige activiteit. Het zou mooier zijn als er per regio een stichting was die structureel vraag en aanbod bij elkaar brengt. Dat is de Uitdaging. Eind 2014 is de eerste bijeenkomst geweest met vertegenwoordigers van ondernemersverenigingen in onze regio. De reacties waren zeer positief. Vervolgens zijn we contacten gaan leggen met ondernemers en bedrijven om te vragen of ze mee wilden doen. Ondertussen hebben we een bestuur, een adviesgroep, een operationeel team, een comité van aanbeveling en een matchgroep."

Hoe helpt de Midden-Groningse Uitdaging?

"De Midden-Groningse Uitdaging biedt geen geld, maar praktische materiële ondersteuning aan maatschappelijke organisaties in Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. Ze bemiddelt in vraag en aanbod van materialen, middelen en menskracht. De matchgroep speelt hierbij een belangrijke rol. Als er een hulpvraag binnenkomt, bekijken we hoe we daar aan kunnen voldoen. De zogenaamde Oude Rotten van de matchgroep zijn de mensen met het netwerk. Zij leggen het contact met bedrijven die mogelijk hulp kunnen bieden. De Jonge Honden van de matchgroep steken vervolgens de handen uit de mouwen. Hoewel we pas op 4 juni officieel bestaan, zijn de eerste Uitdagingen al vervuld. De kinderclub van De Badde had dringend nieuwe tafels nodig. Die hebben we via een bedrijf in ons netwerk kunnen regelen. Een nieuw sportteam in Muntendam wilde graag shirts voor de eerste wedstrijd van hun spelers. We hebben contact gelegd met een voetbalclub uit ons netwerk die net nieuwe shirts had aangeschaft en hun oude niet meer nodig hadden. Zo eenvoudig kan het zijn."

Deelnemers aan de Midden-Groningse Uitdaging

Op dit moment zijn de volgende mensen en bedrijven betrokken met de Midden-Groningse Uitdaging: Bestuur: Heiko Leugs (Regiomanager Monuta), Wout de Boer (architect), Koop Kamminga (Harryvan BV). Adviesgroep: Peter Verschuren (wethouder H-S), Mathilde Stam (directeur Kwartier Zorg&Welzijn), Ingrid Drenth (directeur Aletta Jacobs College). Matchgroep:  André de Vries (Rabobank), Marjon Edzes en Gerard de Haan (Fraeylemaborg), Herman Teuben (Brandbeveiliging Teuben), Antoinette Plagge (PPD), Hans Haze (Mijn Borg), Herman Tiekstra (Rabobank), Cilem Erdogan / Tamira Dikboom (PPD). Personen en bedrijven: Jan van Santen (Waaijenberg groep), Abel Elzinga (notaris), Jaap Borg (VIB), Irene Leatemia (Winkeltje Dit en Dat en bestuur OVS), Karla Ubels (architect en bestuur OGHS), Desk Store, FM Catering en Attractieverhuur, Kielzog kunstencentrum, Lefier Woningcorporatie, CSG Rehoboth (Voortgezet Onderwijs), Bouwbedrijf Wolthuis, Elverding (VVV Midden Groningen).

Meedoen aan de Uitdaging

Wilt u als ondernemer of met uw bedrijf meedoen met de Uitdaging? Neem dan contact op met Irma van der Meij via tel. 06-23544407 of mail info@middengroningseuitdaging.nl Maatschappelijke organisaties die een duidelijk omschreven hulpvraag hebben kunnen ook bij Irma terecht. Kijk voor meer informatie op http://middengroningseuitdaging.nl/