Jongeren adviseren watersector op jeugdwatercongres

VEENDAM - Ruim 100 leerlingen uit Groningen en Drenthe presenteren 5 juni 2015 hun adviezen over duurzaam waterbeheer aan de watersector op het jeugdwatercongres #15jwc.

Om jongeren kennis te laten maken met de watersector zijn er ook bedrijven en opleidingen aanwezig. IVN Noord, de provincies Groningen en Drenthe en de waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa’s en Reest en Wieden zetten zich met het congres samen in voor toekomstig talent in de watersector.

Wateropdracht voor middelbare scholen

Leerlingen uit de onderbouw van vmbo tot vwo hebben in de afgelopen periode gewerkt aan een wateropdracht van een echte opdrachtgever: de provincies Groningen en Drenthe en de waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa’s en Reest en Wieden. Oplossingen, maquettes en adviezen met betrekking tot duurzaam waterbeheer worden 5 juni gepresenteerd aan de opdrachtgevers, de genodigden en de overige leerlingen. Een vakjury, bestaande uit bestuurders, beoordeelt de presentaties. Daarnaast kunnen de leerlingen kiezen uit een afwisselend programma. Van watertechnologie proefjes tot en met waterleven. Ook fysiek kunnen de leerlingen zich uitleven, bijvoorbeeld klimmen tot NAP-hoogte.

Toekomstig talent in de watersector

De watersector vindt het belangrijk om jongeren kennis te laten maken met het werk van de watersector en jongeren te interesseren voor een beroep in de watersector. De jongeren van nu zijn wellicht de werknemers en collega’s van morgen. Om onze reputatie als waterland hoog te houden hebben we ook in de toekomst talent nodig in de watersector.

Waterxplorelab

Het jeugdwatercongres maakt zichtbaar wat er via de website www.waterxlorelab.nl geboden wordt aan het onderwijs. Deze website biedt onderwijs lesmateriaal, projecten en excursies rondom het thema duurzaam waterbeheer. Zo werken IVN en de waterpartners met diverse onderwijsprojecten aan draagvlak voor zorgvuldig waterbeheer, voor nu en voor de toekomst