Aletta Jacobs College doet mee aan internationaal onderzoek

HOOGEZAND - Leerlingen van het Aletta Jacobs College in Hoogezand zijn onlangs geïnterviewd door professor Alistair Ross van de Metropolitan University in Londen.

Ross doet onderzoek naar de identiteit van jonge mensen in Europa van 12 tot 15 jaar en van 15 tot 18 jaar. Voordat hij het Aletta aandeed had hij al 25 landen in Europa bezocht en 250 groepen leerlingen geïnterviewd.

Aletta Jacobs College doet mee aan internationaal onderzoek

In grote landen bezoekt Ross vier tot vijf scholen. In Nederland heeft hij drie scholen verspreid over het land bezocht, waaronder dus het dr. Aletta Jacobs College. In de groep van 12 tot 15 jaar deden zeven praktijkschoolleerlingen mee. Zes leerlingen uit de deelscholen onderbouw en bovenbouw havo/vwo discussieerden in de groep van 15- tot 18-jarigen. In beide één uur durende interviews stelde de professor de leerlingen een aantal vragen m.b.t. hun identiteit, zoals: wat het betekent om Nederlander te zijn en wat er goed is aan Nederland. Als antwoord op deze laatste vraag werd genoemd: Amsterdam, voetbal en vrijheid. Op de vraag ‘Beschouw je jezelf als Europeaan?’ reageerden beide groepen ontkennend.

Relaxte sfeer

De sfeer tijdens de interviews was relaxed en de leerlingen waren zeer betrokken. Alistair Ross bedankte de groepen voor hun bijdrage en voor de tijd die ze voor hem vrijgemaakt hadden. De resultaten van zijn onderzoek ‘Young people’s constructions of identity in western Europe’ worden beschreven in een boek, dat in 2017 zal verschijnen. De meewerkende scholen ontvangen allen een exemplaar.