Voetbaltrainer Jan Kloetstra krijgt kers op de taart

HOOGEZAND - Voetbaltrainer Jan Kloetstra van VV Hoogezand heeft in stijl afscheid genomen van de club.

De Hoogezanders promoveerden afgelopen zondag ten koste van Groninger Boys naar de eerste klasse. De ploeg van Kloetstra won het tweeluik van de Groningers na strafschoppen. Daardoor speelt het eerste zondagteam van Hoogezand volgend seizoen na 17 jaar weer in de eerste klasse.

Spannende matches voor VV Hoogezand

Vorige week werd er op thuisbasis van Hoogezand, sportpark De Kalkwijck, 1-1 gespeeld tegen Groninger Boys. Doelpunten werden daar gemaakt door topschutters Sebestiaan Wollinga van Hoogezand (1-0) en Daniël Postema van Groninger Boys (1-1). Earl Perre kreeg een rode kaart in die wedstrijd, waardoor de Groningers de wedstrijd uit moesten spelen met 10 man. Het bleef gelijk. Een week later volgde de return op sportpark West End in Vinkhuizen. Na ruim een halfuur voetballen namen de Groninger Boys de voorsprong. Zij speelden de eerste helft het betere voetbal, maar konden de stand niet uitbreiden, totdat de 48e minuut aanbrak. Hoogezand-aanvoerder Lucien Kloetstra provoceerde en Fahim Bellghroub van Groninger Boys gaf daardoor een kopstoot. Scheidsrechter Stefan Aalders gaf de rode kaart. Met 10 man hield Groninger Boys 84 minuten stand. Maar daar was Roy Jansen. De middenvelder van de Hoogezanders schoot een vrije trap vanaf 30 meter in de kruising. Door wederom de gelijke stand volgden er een verlenging en strafschoppen.  Groninger Boys miste de eerste twee penalty's. Uiteindelijk schoot invaller Patrick Nanninga de beslissende strafschop raak voor Hoogezand.

Jan Kloetstra voorspel promotie

En zo kwam de voorspelling van trainer Jan Kloetstra uit. De 62-jarige oefenmeester had de hele week al geroepen dat zijn ploeg zou promoveren. Kloetstra neemt na zeven jaar afscheid van zijn ploeg. De spelers wilden hun trainer een kers op de taart geven. Hij wist de ploeg in de afgelopen zeven jaar van de vierde klasse terug te brengen naar de eerste klasse. Daarmee bracht hij VV Hoogezand na 17 jaar terug in de eerste klasse.

Geen nieuwe uitdaging

Kloetstra laat weten nog geen nieuwe uitdaging te hebben gevonden . Kloetstra: “De afgelopen jaren heb ik heel hard gewerkt als trainer. Misschien kies ik er daarom wel voor om rustig aan te gaan doen.” De oefenmeester was in het verleden trainer van Nieuw Buinen, waarmee hij in het seizoen 2001/2002 kampioen werd van de eerste klasse. Daarna maakte hij de overstap naar HSC, waar hij minder succesvol was. Drie jaar speelde hij met HSC in de vierde klasse. Zijn hoogste notering was plek twee. Promotie wist Kloetstra daar niet af te dwingen. Met Hoogezand dus drie keer. Een bijdrage van Wesley Ferwerda.