Liftproblemen in Statenflat Klompéstraat

HOOGEZAND - De heer Patje woont al jaren in de Statenflat aan de Klompéstraat in Hoogezand.

Vanwege zijn forse postuur heeft hij een scootmobiel. Hij is niet de enige met een hulpmiddel. In de Statenflat, waar overwegend senioren wonen, zijn meerdere scootmobielbezitters en beneden in de hal staat een rij rollators. De flat is ook heel hoog. Nóg een reden om te zorgen voor een goed werkende lift. Voor de zekerheid zijn het er twee.

Liftdrama

Vorig jaar hield één van de liften er mee op. “Niet voor de eerste keer,” aldus de heer Patje, “maar wel op een ongelukkig moment: de dag waarop ik mijn vader ging begraven.” Hij werd op tijd bevrijd, maar sprak verhuurder Steelande er wel op aan. “Het was namelijk niet de eerste keer dat er iets met de liften was. Die dingen waren gewoon te oud.” Verhuurder Steelande reageerde adequaat op zijn telefoontje. Waarnemend directeur Maassen kwam meteen de volgende dag langs. Er werd een liftcommissie ingesteld, bestaande uit bewoners van de Statenflat, die ging meedenken over een nieuwe lift. Toen in januari besloten werd dat beide liften vernieuwd zouden worden, werd de commissie conform afspraak ontbonden.

Lift te klein voor scootmobiel

Patje: “Maar nu komt het: we hadden twee liften van 95 x 1.90 meter. De afmetingen van de nieuwe liften zijn 97 x 2.10 meter en 97 x 1.50 meter. Die laatste is sowieso te klein voor scootmobielen, maar die wordt dan ook gezien als een soort noodlift. De eerste lift lijkt groot genoeg voor de scootmobiel, maar de deur is slechts 87 cm. breed! Daar kom ik dus nooit in. Het is in de huidige lift (92 cm.) namelijk al wringen.” De heer Patje heeft Steelande naar eigen zeggen ‘bijna platgebeld’, maar die komen niet over de brug met een bredere deur. “Ik kan ook geen kleinere scootmobiel nemen, want vanwege mijn omvang heb ik een stevig hulpmiddel nodig. Het heeft me twee jaar lobbyen bij de WMO gekost om dit karretje te krijgen. Wat moet ik nou: verhuizen?"

Reactie Steelande

Persvoorlichter Bonnema van Steelande is bekend met het verhaal: "Het is heel vervelend voor meneer Patje, die een extra grote scootmobiel heeft. We willen natuurlijk graag dat hij in de Statenflat blijft wonen en zijn op zoek naar een oplossing. Misschien kan er een bredere deur in de lift. Dat wordt momenteel uitgezocht."