Biblionet reikt certificaten uit aan voorleescoördinatoren

Veendam -  REGIO - Biblionet Groningen heeft maandag 22 juni een certificaat uitgereikt aan 17 deelnemers van de cursus Voorleescoördinator.

Allen zijn werkzaam in de kinderopvang.

BoekStart in de Kinderopvang

De cursus is onderdeel van BoekStart in de Kinderopvang. Met dit project willen de bibliotheken in Groningen voorlezen een vaste plek geven in het pedagogisch beleid en dagprogramma van de kinderopvang. Tijdens een feestelijke bijeenkomst kregen de deelnemers het certificaat uitgereikt door Arend Middelveld, bestuurder van Biblionet Groningen. De voorleescoördinatoren werken allemaal in de provincie Groningen en hebben met dit certificaat een goede basis voor het creëren van een stimulerende leesomgeving op het kinderdagverblijf.

Het belang van voorleescoördinatoren

Voorlezen is voor baby’s en heel jonge kinderen heel belangrijk. Door hen vroeg in aanraking te brengen met lezen en boeken wordt de taal- en spraakontwikkeling gestimuleerd. Bovendien heeft het positieve effecten op de woordenschat. Voorleescoördinatoren zorgen er aan de hand van een uitgewerkt plan voor dat voorlezen een structurele plaats krijgt in het beleid van de kinderopvang. Ze organiseren activiteiten rondom het voorlezen, leren welke boeken bij welke ontwikkelingsfasen van het kind passen en maken ouders bewust van het belang van voorlezen aan heel jonge kinderen.

Project BoekStart

Het project BoekStart op de Kinderopvang is onderdeel van BoekStart. Dit programma, ontwikkeld door Stichting Lezen, werkt samen met bibliotheken, gemeenten, consultatiebureaus en kinderdagverblijven om kinderen zo vroeg mogelijk met voorlezen en boeken in aanraking te brengen. Onlangs is er een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat BoekStart echt werkt. Daarom biedt de bibliotheek ouders een abonnement aan voor hun baby. In alle bibliotheken in Groningen is een speciale BoekStartcollectie met boekjes die geschikt zijn voor baby’s.