Lokale partijen willen HSL-verbinding met de randstad

VEENDAM - , HOOGEZAND - Groninger lokale partijen willen de HSL-verbinding terug op de politieke agenda.

GemeenteBelangen Veendam en Lokaal Pespectief Hoogezand sluiten zich aan bij een groot aantal Groninger partijen die vragen om een haalbaarheidsstudie naar een 'Zuiderzeelijn nieuwe stijl'.

Groninger partijen willen HSL-verbinding

Het initiatief wordt naast de bovengenoemde partijen ondersteund door VZ2000 Grootegast, Samen voor Pekela en Gemeentebelangen Stadskanaal. Naar verwachting zullen ook andere leden van Groninger Belang zich aansluiten bij dit initiatief. De partijen kwamen tot dit initiatief naar aanleiding van de reactie van de Sociaal Economische Raad (SER) Noord-Nederland op het advies van de landelijke SER aan het kabinet. SER Noord-Nederland stelt onder meer dat het van belang is dat Noord-Nederland een aansluiting krijgt op het internationale hogesnelheid netwerk per trein, om als gebied aantrekkelijk te blijven voor (inter)nationale bedrijven, kenniswerkers en bezoekers.

HSL van Groningen naar de randstad

Nu er een nieuwe HSL verbinding komt tussen Oslo - Kopenhagen - Hamburg zijn er mogelijkheden om Scandinavië voor Nederland per trein te ontsluiten. De lokale partijen stellen dat de noordelijke economie gebaat kan zijn bij een snelle aansluiting per spoor naar het westen van Nederland en naar Duitsland. Een snelle ontsluiting naar de Randstad en een doorgaande verbinding naar Duitsland heeft voor Groningen altijd prioriteit gehad omdat die perspectief biedt op nieuwe banen en dus goed is voor de economie van het noorden. Ook is het door de aardbevingsproblematiek noodzakelijk om de noordelijke economie te blijven stimuleren. Met de komst van een HSL kan wonen in Groningen aantrekkelijker worden.