Kindertuinen Borgerswold slaan aan

VEENDAM - Sinds het volkstuincomplex in Borgerswold, Veendam, een nieuw bestuur heeft, waait er een nieuwe wind.

Huurders die nauwelijks op hun lapje grond te vinden waren of die er een rommeltje van maakten, zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor nieuwe, enthousiaste tuiniers.

Jonge gezinnen

Tot grote vreugde van voorzitter Hessel Nieboer zijn daar ook jonge gezinnen bij. “Dertigers en veertigers ontdekken het plezier van een eigen moestuin. Heerlijk onthaasten en genieten van je zelfgekweekte groente. Dit jaar zijn we begonnen met de kindertuinen. In hun eigen deel van het tuincomplex hebben 16 kinderen elk een eigen moestuintje. Elke woensdag geef ik van 14.00 tot 16.00 uur praktijkles. De eerste groep komt van 14.00 tot 15.00 uur, de tweede van 15.00 tot 16.00 uur. De kinderen leren hoe ze zo’n hoog mogelijke opbrengst krijgen met zo weinig mogelijk inspanning. Wanneer wieden, wanneer sproeien, enz."

Kindertuinen in borgerswold

"Vaak komen de kinderen in het weekend nog eens zelfstandig langs om te zienhoe hun groente er bij staat. Zondag om 10.00 uur staat de eerste er al: “Hessel, er zitten rupsen op Klein Duimpje! Klein Duimpje is een mini slakropje, dat vooraan het rijtje sla staat. Bij het kiezen van plantjes voor de kindertuinen hebben we rekening gehouden met de leeftijd van de bewerkers. Behalve Klein Duimpje hebben we ook toverbonen. Die zijn paars, maar als je ze kookt worden ze groen! Ook schrijf ik regelmatig een nieuwsbrief met tips voor de tuin. En ik help de kinderen stiekem. Laatst was het zó droog en nog lang geen woensdag. Toen heb ik hier 4.000 liter water staan sproeien. Je moet teleurstelling voorkomen, dan houden ze er plezier in.”

"Plezier in de kindertuinen

En plezier hébben de jonge tuiniers. Isa en Rick vinden de groenten uit hun tuin lekkerder dan die uit de winkel. En Lise vindt het leuk dat ze het allemaal zelf gekweekt heeft. De meeste kinderen komen van de Mgr. Bekkersschool. “Ze steken elkaar aan, nemen een vriendinnetje mee en dan gaat het hard,” vertelt Hessel. “Eigenlijk zou elke school een eigen lapje grond moeten hebben. Kinderen steken er zó veel van op."

Open dag in de kindertuinen

"Op dit moment kunnen er geen kindertuinen meer bij, maar voor volgend jaar maken we wat grond geschikt. Wie wil, kan zich bij mij melden via info@detoene.nl. Of kom langs! We houden op zaterdag 11 Juli van 10.00 tot 15.00 uur open dag. Er worden rondleidingen gegeven en er is speciale aandacht voor de kindertuinen.” U vindt het volkstuincomplex aan Toene 3 in Veendam, achter de kinderboerderij.