Warmtenet voor gemeente Hoogezand-Sappemeer

HOOGEZAND - Het Sportcentrum De Kalkwijck en het Huis voor Cultuur en Bestuur krijgen vanaf 2016 duurzame energie aangeleverd uit het Warmtenet in Hoogezand-Sappemeer. 

Maandagavond is de gemeenteraad akkoord gegaan. Het Waterbedrijf Groningen Duurzaam gaat in 2016 de aanleg van het Warmtenet afronden.

Warmtenet

De gemeente Hoogezand-Sappemeer is samen met de provincie Groningen en de stichting Energy Valley in 2012 begonnen het Warmtenet voor elkaar te krijgen. Het Waterbedrijf Groningen Duurzaam gaat de investeringen doen en het Warmtenet exploiteren. Het bedrijf gaat in 2016 een leiding aanleggen, waarbij water wordt aangevoerd dat verwarmd wordt door houtpelletkachels. Het Sportcentrum De Kalkwijck en het Huis voor Cultuur en Bestuur zijn de eerste gebruikers.

Restwarmte voor woningen

Het uiteindelijke doel van het Warmtenet is om de restwarmte door het bedrijf Eska Graphic Board op de locatie Meint Veningastraat te gebruiken voor de bestaande woningbouw, maar zover is het nog niet. Hierover is het Waterbedrijf Groningen Duurzaam nu in gesprek met de  oningcorporaties. De houtpelletkachels blijven dan een rol vervullen van back-up systeem en hulpbron bij piekbelasting in het gehele Warmtenet. De ontwikkeling van het Warmtenet bespaart tot 75% in het gebruik van fossiele brandstof en de uitstoot van CO2 ten opzichte van verwarming op aardgas met een HR-ketel.