Het bijzondere verhaal van de Vrijheidsboom in Westerbroek

Veendam - Eigenlijk begint dit verhaal in mei, 1945. De toenmalige bewoners van Westerbroek besloten als symbool van de terug verkregen vrijheid na de Duitse bezetting een zogenaamde vrijheidsboom te planten. Exact 70 jaren heeft de boom als symbool van de vrijheid midden in het dorp gestaan.

De dorpsvereniging van Westerbroek heeft het initiatief op zich genomen om te zorgen dat er een nieuwe vrijheidsboom wordt geplant. Vanuit de gedachte dat het symbolische gedachtegoed welke de boom draagt in een dorp als Westerbroek bewaard moet blijven heeft de vereniging gemeend er een gepaste ceremonie voor te organiseren. De overlevering leert dat de bewoners van Westerbroek in 1945 eigenlijk een Canadese Esdoorn wilden planten. Dit kennelijk verwijzend naar de Canadese bevrijders. Door gebrek aan middelen lukte het destijds niet om een Canadese esdoorn te vinden. De huidige bewoners willen de wens nu alsnog in vervulling laten gaan.
De basisschool van Westerbroek, de Jan Ligthartschool levert een leuke bijdrage in het geheel. Op basis van het thema 'vrijheid' zullen de kinderen van de Jan Ligthartschool werkjes maken welke op 24 oktober, de dag dat de nieuwe vrijheidsboom wordt geplant, geëxposeerd zullen worden in het Dorpshuis van Westerbroek. De kinderen van de oudste groepen van de Jan Ligthartschool brengen op kosten van de dorpsvereniging een bezoek aan kamp Westerbork.
Op 24 oktober 2015 om 10.00 uur zal de nieuwe vrijheidsboom van Westerbroek worden geplant.