Raad ziet crematorium zitten

Hoogezand - Politiek Hoogezand-Sappemeer ziet een crematorium bij de Kielsterachterweg wel zitten. Dat bleek maandagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

Monuta wil een crematorium op het bedrijventerrein tussen de Kielsterachterweg en de Kalkwijk. Vlakbij de beoogde locatie ligt ook een groot volkstuinencomplex met zeventig tuinen. De tuinders zijn mordicus tegen het crematorium. Met name het strooiveld is ze een doorn in het oog. Ze zijn bang dat het as van overledenen op hun groenten zal neerdalen.

Het college van burgemeester en wethouders wil om aan de tuinders tegemoet te komen een aarden wal of een groen buffer aanleggen. Ook omwonenden aan beide kanten van de beoogde locatie hebben bedenkingen bij het strooiveld. Ook vrezen omwonenden dat de verkeersdrukte flink zal toenemen.

Volgens Monuta en college is in Hoogezand en omgeving behoefte aan een crematorium. Monuta heeft het behoorlijk druk in Hoogezand-Sappemeer door de flinke vergrijzing. Al tijden wil de onderneming een crematorium te bouwen. De vestiging van een crematorium bij het Drevenbos stuitte op verzet van bewoners van de wijk De Dreven en werd afgeblazen.

Wethouder Erik Drenth stelt dat er geen sprake is van verkeersoverlast of uitstoot van schadelijke stoffen.

De raad lijkt oor te hebben voor de bezwaren van de hobbytuiniers en de omwonenden. Ze hebben de wethouder gevraagd om met Monuta in overleg te gaan over een andere locatie voor het strooiveld. Over twee weken valt een definitief besluit.