Herindeling: Kogel door de kerk, bewoners zal het een zorg zijn

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Er is weinig dat de fusie tussen Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde (HSSM) in de weg staat. De gemeentebesturen zien de samensmelting van de drie gemeenten zitten.

De colleges van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde stemmen in met het plan voor de herindeling. Volgens de accountant is de gemeentelijke herindeling verantwoord. De gemeentebesturen willen heel graag weten hoe de inwoners tegen de herindeling aankijken. Echter, op de bewonersavonden die inmiddels zijn georganiseerd blijft het erg stil. ,,Wellicht ervaart men het onderwerp toch als iets wat te abstract is. Terwijl we in werkelijkheid onderwerpen behandelen die het dagelijks leven van alle inwoners raken, en dit hét moment voor inwoners is om input te leveren voor de plannen van de nieuwe gemeente," aldus Marieke Molendijk, die de communicatie over de herindeling verzorgt.

Tijdens deze gesprekken komen allerlei vragen aan de orde: Moet er straks één echte hoofdplaats met veel voorzieningen komen en verder dorpen met minder activiteiten of kan dat anders? Willen we meer of andere scholen in de gemeente waardoor onze jeugd straks een betere aansluiting krijgt op de banen in onze regio, of is dat niet nodig? Hoeveel groen en natuur hebben we eigenlijk nodig, en hoeveel bedrijventerreinen? Moeten er meer uitgaansgelegenheden komen, of moet straks iedereen naar de stad Groningen voor een avondje uit? Over dit soort zaken praten we. Maar ook over het effect van de aardbevingen, van de vergrijzing en de afstand tussen inwoners en het gemeentebestuur bij een grotere gemeente. En de dienstverlening, sluit hoe we dat organiseren wel aan bij wensen van de inwoners? Zaken die het dagelijks leven van alle inwoners raken dus.

Tot nu toe zijn er weinig mensen geweest bij de buurtgesprekken. Terwijl dit dè periode is waarin we de mening van inwoners nog kunnen verweven in de plannen voor de nieuwe gemeente. Dus als u invloed wilt uitoefenen op de toekomst van uw eigen gemeente en daarmee uw eigen dorp of buurt kom dan langs! De reacties die binnenkomen verwerken we waar mogelijk in de visie van de nieuwe gemeente. Wanneer zijn de bijeenkomsten? Vanavond: 19.30 – 21.30 : Hellum, Tonegido. Op woensdag 2 december, 19.30 – 21.30: Meeden, Dorpshuis Meeden. Maandag 7 december, 19.30 – 21.30: Kolham, Mainschoar. En op donderdag 14 januari, 19.30 – 21.30 in Foxhol, De Klabbe.