Grootse theaterproductie NOORD op de schaal van Richter vliegend van start

ZUIDBROEK - Op woensdag 6 februari was een select gezelschap getuige van een artistiek voorproefje van de nieuwe, groots opgezette theaterproductie ‘NOORD op de schaal van Richter’. In een nu nog kale loods achter Hotel Van der Valk in Zuidbroek verrijst in maart volgend jaar een geheel nieuwe theaterlocatie: Theaterhal Zuidbroek.

Hier zal ‘NOORD op de schaal van Richter’ in maart en april 2020 veertig keer te zien zijn. Iedere avond kunnen duizend bezoekers genieten van een grootse multidisciplinaire theatervoorstelling over de Groningse gaswinning. Initiatiefnemer Geke Hoogstins is er klaar voor. “Ik zie nu al zo uit naar de samenkomst van al die kunstdisciplines.”

NOORD op de schaal van Richter

Al twee jaar lang knokt initiatiefnemer Geke Hoogstins voor deze productie. “Ik voel veel compassie met de Groningers die lijden onder de gevolgen van de gaswinning. Het raakt me dat het gas jarenlang is gebruikt om met name in het westen de economische groei te bevorderen. Nu er problemen zijn wordt er niet goed gezorgd voor de Groningers. Met ‘NOORD op de schaal van Richter’ wil ik de complexiteit van het thema onder de aandacht brengen. Daarvoor is theater een fantastische vorm; je kan mensen dieper raken. Heel anders dan wanneer je iets op het nieuws ziet of in de krant leest. We gebruiken straks film, muziek, zang, dans en spel om dit verhaal te vertellen. Dan beklijft zo’n boodschap veel meer.”

Spetterend voorproefje

In Zuidbroek waren pers, sponsoren en mogelijke geldschieters aanwezig tijdens een spetterend voorproefje van de voorstelling. Onder meer acteurs Albert Secuur en Miranda Bolhuis schotelden het publiek enkele gelikte scenes voor, waarbij alvast beelden van videokunstenaar Roger Muskee getoond werden.

“Het is een kostbare productie,” vertelt Hoogstins. “We werken met een grote groep professionals uit het noorden, en ik stel hoge eisen aan decor, kostuums, licht, geluid en video. Ook wordt hier een compleet nieuwe theaterlocatie opgezet. Dat redden we niet met de kaartverkoop alleen, dus ik ben heel blij dat naast de provincie ook het bedrijfsleven vol enthousiasme reageert. Hopelijk dragen zij straks ook hun steentje bij door bijvoorbeeld VIP-kaarten voor hun relaties te bestellen.”

Locatietheaterproducties

Het is de vierde productie van Hoogstins. Eerder maakte ze drie grote locatietheaterproducties. De eerste twee, ‘Walkyre echo’s’ (2011) en ‘Terugkeer naar Gaia’ (2014), speelden in haar achtertuin in het Drentse Eext, iedere keer voor een uitverkochte tribune met duizend man publiek. In 2016 volgde ‘Onderweg naar later’, waarvoor ze de voormalige dierentuin in Emmen op zijn kop zette door op de savanne een grootse voorstelling neer te zetten. “Ik ben beeldend ingesteld”, aldus de theatermaakster, “en vanuit mijn dansverleden heel erg gefocust op beleven, op voelen. Mijn accent ligt dan ook op de visuele en auditieve elementen. Muziek, film, zang, dans en spel verbeelden het verhaal. Licht en geluidsdesign zijn een volwaardig onderdeel van de voorstelling.”

Er staat het publiek in Zuidbroek een bijzondere avond te wachten. “In mijn voorstellingen gebeurt alles rondom het publiek. Je komt ogen en oren te kort en wordt daardoor volledig in het verhaal getrokken. Alleen al dat filmscherm van 80 meter breed – ik kan niet wachten om dit over een jaar aan het publiek te laten zien!”

Hoogstins’ groeide op in Friesland, later in Groningen, en nu woont ze in Drenthe. “Ik ben zo trots op het noorden. Op al het talent dat hier rondloopt, maar ook op het land, op de natuur. Met deze voorstelling wil ik iets neerzetten dat positiviteit, kracht en trots uitstraalt vanuit Groningen naar de rest van Nederland. Hopelijk komen mensen uit alle windstreken straks naar ‘NOORD op de schaal van Richter’ kijken. Zodat ze niet alleen een bijzondere theaterbeleving krijgen, maar bijvoorbeeld ook kunnen zien hoe mooi de groene tuin van Nederland is.”

De kaartverkoop voor ‘NOORD op de schaal van Richter’ is inmiddels gestart op www.noordrichter.nl. Hier staat ook meer informatie over sponsormogelijkheden.