Zorgen Tweede Kamer over voortbestaan journalistiek in Noorden

Groningen - Elf Tweede Kamerleden uit het noorden maken zich zorgen over de naderende reorganisatie bij NDC mediagroep. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Na een reorganisatie vorig jaar die 250 mensen van de 750 hun baan kostte, moet NDC dit jaar opnieuw 105 arbeidsplaatsen te schrappen. Daarbij zijn 48 volledige journalistieke banen. Niet alleen staan er banen op de tocht bij de noordelijke kranten, maar ook bij de circa 40 huis-aan-huisbladen in het hele noorden. De Kamerleden hebben zich uitgenodigd voor een werkbezoek aan de hoofdredacties van de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en het Dagblad van het Noorden, de 3 dagbladen van de NDC. In de Tweede Kamer leeft de angst dat op te veel plaatsen de journalistiek niet langer de luis in de pels kan zijn. Gevreesd wordt dat gemeenteraden geen journalisten meer te zien krijgen, zodat op termijn de controle op het politieke bedrijf ontbreekt.

Schulden NDC mediagroep

NDC mediagroep kampt met een schuld door een verkeerde investering die werd gedaan vlak voor de crisis. Kranten hebben daarnaast te maken met teruglopende inkomsten door dalende abonnementscijfers en advertentie-inkomsten door de crisis. Ook worden ze geacht dure websites met nieuws in de lucht te houden waarop zij hun nieuws gratis publiceren, zonder dat daar inkomsten tegenover staan. Bovendien moeten ze concurreren met regionale omroepen die door de overheid betaald worden. Directeur/ hoofdredacteur Evert van Dijk van de NDC mediagroep heeft aangegeven de parlementariërs graag te ontvangen.