Wolf afkomstig uit roedel wilde wolven Duitsland

Delfzijl - De wolf die begin maart door onder meer de Eemshaven en Holwierde liep, komt van een roedel uit Duitsland. Het gaat om een jong dier uit de roedel 'Münster” in de regio Hamburg-Bremen. Dat blijkt uit DNA-analyses.

Nederland was begin maart in de ban van een wolf van onbekende oorsprong, die enkele dagen door Drenthe en Groningen liep. Op grond van uiterlijke kenmerken is het dier toen al door deskundigen van het bureau Lupus uit Duitsland als wolf aangemerkt. Nadat enkele gewonde en soms doodgebeten schapen waren aangetroffen langs de route die het dier aflegde, was de vraag of deze door de wolf waren veroorzaakt. Daarvoor is bij de schapen sectie en DNA-onderzoek verricht.

DNA-onderzoek

Het wetenschappelijk onderzoeksinstituut Alterra heeft onderzocht in opdracht van BIJ12, de uitvoeringsorganisatie waaronder het Faunafonds valt, 2  dode schapen. Dit om op basis van de verwondingen meer inzicht te krijgen. De manier waarop de schapen waren gedood was niet-kenmerkend voor een wolf. Daarom kon een grote hond niet worden uitgesloten. Alterra heeft vervolgens DNA-monsters bekeken van 2 dode en 2 gewonde schapen. Deze monsters waren door het Faunafonds binnen 24 uur bij elk schaap veiliggesteld. Via een eerste genetische test, die het DNA van honden en wolven kan onderscheiden, werd in ten minste 1 monster van elk van de 4 onderzochte schapen het DNA van een wolf aangetroffen.

Roedel Münster

Een tweede, uitgebreidere test is uitgevoerd in samenwerking met het Duitse onderzoeksinstituut Senckenberg. Het aangetroffen profiel is vergeleken met hun database van Duitse wolven. Zo kon worden vastgesteld dat het gaat om een pup uit de roedel 'Münster' in de regio Hamburg-Bremen. Het is 1 van de 6 jongen die in deze roedel in het voorjaar van 2014 zijn geboren. Het lijkt er dus op dat een jonge Duitse wolf het territorium van de ouders heeft verlaten op zoek naar een eigen leefgebied. De a-typische verwondingen bij de schapen suggereert dat het om een wolf gaat die nog niet veel ervaring heeft met het vangen en doden van grote prooidieren. In combinatie met zijn niet-schuwe en onvoorspelbare gedrag in bevolkte gebieden was dat voor de beide provincies aanleiding om de wolf van nabij te volgen om de veiligheid van inwoners te garanderen. De wolf is op 13 maart voor het laatst gezien in de omgeving van het Duitse Oldenburg.

Wolvenschade

Nu in een aantal gevallen is bewezen dat een wolf verantwoordelijk is voor het doden of verwonden van enkele schapen zullen de provincies Drenthe en Groningen en het Faunafonds zorg dragen voor verdere afwikkeling van de schade bij de gedupeerde boeren.