Wie brouwt dat biertje?

SAPPEMEER - Onlangs werd Sapmeester Bier de wereld in geslingerd. De eerste brouwerij van Sappemeer. Arend Lommert is de man achter dit bedrijf en kwam als eerste met de Rooie Rinus. Hoe is dit zo ontstaan?

De 29-jarige Arend Lommert begon zo’n 2,5 jaar geleden in zijn keuken met het brouwen van zijn eigen bier. “Ik zag zo’n leuk starterssetje op internet en besloot deze te bestellen. Ik begon met pannen hier in de keuken”, steekt Arend van wal.

De eerste vijf liter was een feit en viel, niet alleen bij Arend, goed in de smaak. “Mijn familie- en vriendenkring bestaan beide uit diverse pils-drinkers en ze waren allemaal enthousiast.”

Hooked na de eerste keer

Niet alleen de smaak sprak Arend aan, ook het proces op zich vond hij hartstikke leuk. “Ik was hooked na de eerste keer. Het is een superinteressant proces. Van water kunnen bier maken. Het is eigenlijk echt scheikunde.”

De hobbybrouwer groeide zijn keuken uit en besloot dat het tijd werd voor de volgende stap. Hij zette zijn eigen brouwerij op poten: Sapmeester Bier. Hij brouwde 500 liter, oftewel 1500 flessen in de ketels van de Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest. “Maar ik heb het een beetje onderschat”, lacht Arend. “Want na tien dagen was de helft al verkocht en dat zag ik niet aankomen.”

Rooie Rinus

Zijn eerste bier de Rooie Rinus is een Amber Ale, niet rood en niet bruin, 6 procent alcohol, niet te bitter. “Bij de eerste slok herken je de tonen van zoethout en daarna een moutige afdronk. Een licht-bitter smaakje”, schetst Arend wanneer ik informeer naar de smaak. Zijn doel was om en speciaal bier te ontwikkelen voor pils drinkers. En dat lijkt prima gelukt te zijn.

De volgende brouwdatum is geprikt. In maart wordt de tweede lichting gebrouwen die dan op 11 mei klaar is. Arend produceert dan 3000 flessen. “Het blijft een gok, misschien blijf ik er wel mee zitten. Nou ja, hoef ik zelf een hele poos geen bier meer te kopen”, lacht hij.

Natuurlijk hoopt Arend op succes. “De droom is toch wel om hier in Sappemeer een gaaf industriepand te kunnen huren/kopen en daar de brouwerij in te vestigen. Maar goed dat zijn dromen en als dat niet lukt, heb ik in ieder geval wel mooie dingen bereikt. Ik heb zelf een heerlijk bier ontwikkeld.” En dat niet alleen: zijn Rooie Rinus is op zeven plekken in Sappemeer en nabije omgeving verkrijgbaar. Zo ook bij restaurant De Gouden Zon. “Dat was ook eigenlijk mijn doel, dat mijn bier daar geschonken zou worden”, aldus een trotste Lammert.

Mooiste functie

Stilzitten en afwachten doet hij in ieder geval niet. Naast zijn baan bij een technische helpdesk staat hij nog twee dagen voor de klas als dramadocent, is hij gevraagd een theatervoorstelling te produceren en wil hij zijn vrachtwagenrijbewijs halen. Maar de ‘allermooiste functie’ is toch wel die van papa van zijn inmiddels 14-maanden oude dochtertje.

Jessica Koning