Binnen 50 jaar van kanalenboer naar specialist op gebied van klimaattechnische producten en installaties

SAPPEMEER - Een van de grootste familiebedrijven in de regio Hoogezand – Sappemeer bestaat dit jaar vijftig jaar. Nijburg Industry Group, specialist in lucht- en klimaattechniek, werd in 1968 door de gebroeders Nijburg (Tammo, Geert en Johan) gesticht in Foxhol met de productie en montage van rechthoekige luchtkanalen. Nu, 50 jaar later, is het bedrijf nog steeds grotendeels gevestigd in dezelfde gemeente en vormen 250 mensen het kloppend hart van de organisatie! Daarnaast zijn er nog eens 60 mensen indirect aan het bedrijf verbonden, heeft het bedrijf een verkoopkantoor in Amsterdam en werken projectleiders, accountmanagers en monteurs door heel Nederland. Nijburg Industry Group is uitgegroeid tot een internationaal werkende onderneming en is één van de meest vooruitstrevende producenten in Nederland van geavanceerde en duurzame binnenklimaatoplossingen.

Hoe het allemaal begon

Na de start in 1969 werden in de jaren 1970 – 1973 de eerste 3 medewerkers aangenomen die hun hele werkende leven voor het bedrijf hebben gewerkt. Twee zijn er inmiddels op pensioen, maar één medewerker werkt er nog altijd en dat dus al bijna 50 jaar!! Juist dat is kenmerkend voor het bedrijf: de loyaliteit van de medewerkers die veelal al heel veel jaren voor de Nijburg Industry Group werken en samen hebben gezorgd voor de ontwikkeling die het bedrijf in de loop der jaren heeft doorgemaakt. “Daar zijn we met zijn allen trots op. Dat is waar het om gaat, werken als een team om het bedrijf naar een hoger plan te tillen”, aldus Jan Nijburg, directeur/ eigenaar van de Nijburg Industry Group dat Solid Air Climate Solutions, Solid Air International, Solid Air Klimaatplafonds, Velu, Nijburg Klimaattechniek en Nijburg Products omvat in Westerbroek, Amsterdam en Sappemeer.

Gezien de groei in de eerste twee jaren bleek al snel dat de locatie in Foxhol veel te klein was, waardoor gezocht moest worden naar een nieuwe locatie. Deze werd gevonden op de Kleinemeersterstraat in Sappemeer. De loods van 1.000 m2 werd door de 3 broers zelf gebouwd, grotendeels om geld te besparen. Ondanks het feit dat een deel van de loods tijdens de november-storm van 1972 omwaaide, werd deze toch in 1973 in gebruik genomen.

In de jaren die volgden groeide het bedrijf gestaag naar ca. 30 medewerkers en werden er geleidelijk aan ook andere producten geproduceerd. Naast de rechthoekige kanalen werden er plenums en roosters geproduceerd. In eerste instantie voor derden, maar vanaf 1986 middels twee eigen verkoopmaatschappijen, Velu in 1986 en Solid Air Climate Solutions in 1988, rechtstreeks voor de Nederlandse markt. Deze twee bedrijven, en het starten van een tweede productielocatie aan de Vosholen in Sappemeer, zorgden ervoor dat de omzet en het personeelsbestand vanaf 1988 sneller begon te groeien. Het bedrijf ontwikkelde zich de jaren erna meer en meer van een regionaal werkend bedrijf naar een nationaal werkende onderneming. Een bijzonder keerpunt in de geschiedenis van het bedrijf, omdat gedurende deze periode ook de oprichters van het bedrijf tussen 1990 en 1993 afscheid namen en de tweede generatie Jan Nijburg, zoon van Tammo, het bedrijf overnam; feitelijk het ontstaan van de Nijburg Industry Group in 1994.

Door een zeer onstuimige groei in 1994 moest er versneld geïnvesteerd worden in gebouwen en in nieuwe machines waarvoor er eigenlijk geen geld was. Door diplomatiek overleg met het toenmalige college van B&W in Hoogezand kwam er een bijzondere “deal” tot stand. De gemeente kocht in 1995 de panden van de Nijburg Industry Group aan de Kleinemeersterstraat en in ruil daarvoor kocht de onderneming 8.000m2 grond aan de Vosholen te Sappemeer. Het doel hiervan was om het bedrijf te centraliseren en om een goede basis te leggen voor toekomstige groei en hiermee meer werkgelegenheid binnen de gemeente.

Deze ‘deal’ bleek achteraf een zeer goede keuze. Vanaf 1996 groeide het bedrijf van 60 medewerkers naar ruim 180 medewerkers in het jaar 2000. Ook ontving het bedrijf in dat jaar de Groninger ondernemersprijs. De groei bleef in de jaren erna doorgaan en de Nijburg Industry Group ging internationaal, met vestigingen in de UK, België, Frankrijk en Duitsland, waardoor er in 2005 ruim 250 medewerkers in het bedrijf werkzaam waren en waarbij het bedrijf geleid werd door een vierkoppige directie.

Op 1 januari 2006 besloot Jan Nijburg op 43-jarige leeftijd terug te treden als algemeen directeur om zich verder te ontplooien als ondernemer. Hij liet het familiebedrijf leiden door drie directieleden. Het bedrijf groeide door naar ruim 300 medewerkers in 2008, maar kreeg, mede als gevolg van de internationale kredietcrisis , de stagnatie van de bouw in Nederland en een aantal verkeerde beleidsmatige keuzes, te maken met zware tegenwind. Hierdoor moest er helaas fors ingegrepen worden in het personeelsbestand en werd de keuze gemaakt om de buitenlandse vestigingen te sluiten.

Na een aantal directiewisselingen en slechte bedrijfsresultaten in 2013 / 2014 besloot Jan Nijburg in 2015 weer terug te treden in het familiebedrijf als verkoopadviseur om uiteindelijk vanaf 1 oktober 2016 weer als algemeen directeur aan het roer te staan.

De toekomst

Gelukkig gaat het sinds 2015 weer goed met het bedrijf en is de weg richting de toekomst weer duidelijk ingezet. Alle verkoopactiviteiten zijn gecentraliseerd in Westerbroek in een modern gebouw. De productielocatie in Sappemeer (inmiddels ruim 20.000m2) en het voormalig hoofdkantoor zijn vorig jaar gemoderniseerd en voorzien van nieuwe werkplekken en nieuwe geautomatiseerde machines. Daarnaast is het productassortiment uitgebreid en verbeterd waardoor de Nijburg Industry Group alles kan leveren en monteren op het gebied van klimaatbeheersing in gebouwen en inmiddels tot de top 2 in Nederland hoort.

Jan Nijburg, inmiddels 56 jaar, blikt terug op het familiebedrijf met toch wel een heel trots gevoel. Vijftig jaar Nijburg, een dynamische periode met onverwachte wendingen. Jan, van orgine sportleraar had zelf – met twee linkerhanden – nooit gedacht dit technische bedrijf te gaan leiden. En nu zitten zijn twee zoons en dochter eveneens in het bedrijf. Zoon Thomas (32 jaar) is sinds 2009 werkzaam in het bedrijf en leidt vanaf 2014 de productielocatie in Sappemeer, dochter Laura (29 jaar) werkt sinds 2017 als beleidsfunctionaris en zoon Daniël (25 jaar) werkt sinds 2015 als accountmanager. Thomas en Laura maken inmiddels deel uit van het management team van de Nijburg Industry Group, dat de afgelopen twee jaren fors is verjongd en waar 3 van de 7 MT-leden vrouwen zijn.

„Het is met niets begonnen en dit zijn we nu: een bedrijf met 250 mensen in dienst dat ook nog eens heel mooie projecten mag uitvoeren. We zijn ondanks onze omvang een kleine speler op de internationale markt. Je moet het dus goed doen, anders ben je weg. Ook daarom is het van belang dat het hele bedrijf up-to-date is. We voldoen intern en extern aan (inter)nationale standaarden, we hebben mensen met een goede instelling in dienst, goede producten en de juiste cultuur: afspraak is afspraak, doe wat je belooft. Voor 2019 staan verdere investeringen in moderne machines en ICT gepland en wordt via de afdelingen Marketing en HRM gewerkt aan modernisering van de webshops en websites en een persoonlijk personeelsbeleid, dit om ook voor jonge mensen aantrekkelijk te blijven als werkgever. Wat ik heel belangrijk vind is het bouwen aan een team. Alleen het beste team wint, net als in de sport.”

De Nijburg Industry Group ziet aldus met vertrouwen de toekomst tegemoet en is blij dat de traditionele familie waarden weer terug zijn in het bedrijf en waarbij ruimte is voor toekomstige groei hetgeen ook blijkt uit een goed gevulde orderportefeuille en meerdere openstaande vacatures. Dit jaar mikt Nijburg op een omzet van 50 miljoen. “Dat leek me wel mooi in dit jubileumjaar”.