De Gids voor Dwalenden onder de loep

ZUIDLAREN Professor Wout van Bekkum geeft zondagmiddag 17 februari om 15.00 uur een lezing in de synagoge in Zuidlaren. Het thema is verstandig geloven, maimonides en zijn boek de Gids voor Dwalenden.

Maimonides of Mozes ben Maimon was de belangrijkste Joodse denker in de Middeleeuwen. Hij werd in 1135 geboren in Cordoba en stierf in 1204 in Cairo. Maimonides was arts, rabbijn en filosoof onder sterke invloed van Griekse en Arabische denkers. Zijn belangrijkste werk was de Gids voor Dwalenden, een boek waarin de problemen voor eigentijdse Joden worden weergegeven met het doel om de weg naar en in het Jodendom te behouden.

Niemand beter dan hij kon het Jodendom presenteren als een traditie die zijn geldigheid nooit verliest. Denken en geloven kunnen samengaan en dat wilde Maimonides bewijzen. Ook al was er kritiek tijdens en na zijn leven, de Joodse traditie heeft de Gids omarmd als een echte gids voor het moderne, Joodse bestaan. Grote denkers zoals Spinoza en Mendelssohn reageerden op Maimonides.

Wout van Bekkum zal in de komende jaren de Gids voor het eerst in zijn geheel vanuit het origineel in modern Nederlands vertalen. Op deze middag biedt hij zeer toegankelijke voorbeelden uit leven en werk van Maimonides.

Aantal plaatsen is beperkt, graag reserveren Email: info@synagogezuidlaren.nl; tel: 06 5468 8177