Vrienden van het Martini Ziekenhuis doneert hoofdhuidkoeler

GRONINGEN - Stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis heeft een (vierde) hoofdhuidkoeler gedoneerd aan de afdeling oncologie van het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Hoofdhuidkoeling kan haaruitval voorkomen bij patiënten met kanker die bepaalde soorten chemotherapie krijgen. Door haaruitval tegen te gaan voelen mensen zich minder patiënt dan wanneer ze zichtbaar hun haar verliezen.

Het Martini Ziekenhuis had drie hoofdhuidkoelers. Me de komst van de vierde hoofdhuidkoeler kunnen meer patiënten gebruik maken van zo'n koeler.  

Meer vraag naar hoofdhuidkoelers

,,We merken dat er steeds meer vraag naar is en kunnen de hoofdhuidkoeler nu gelukkig aanbieden aan een groter aantal patiënten", zegt unithoofd Nienke Nieuwenhuis.

,,Het slagingspercentage van de hoofdhuidkoeling is afhankelijk van de behandeling met chemotherapie. Dus de koeling is niet bij iedereen effectief, maar bij een grotere groep wel."

,,Natuurlijk moet de patiënt het zelf wel willen; de patiënt moet een paar uur langer in het ziekenhuis blijven en niet iedereen heeft dat er voor over. ”

Goed voor je eigenwaarde

,,Doordat ik mijn haar behoud tijdens de chemotherapie kan niemand zien dat ik ziek ben. Ik houd zelf de regie", zegt Georgie Doornbos, patiënt in het Martini Ziekenhuis. ,,De omgeving reageert op het ziek zijn en vindt het soms lastig om hiermee om te gaan. Het is goed voor je eigenwaarde als je zelf de keuze hebt om het te vertellen, zowel voor vrouwen als voor mannen. Doordat je je haar behoudt, pak je je oude leven ook veel sneller weer op.”

Even minder patiënt

Voorzitter Tonnie Plas van Vrienden van het Martini Ziekenhuis: ,,We wilden dit project heel graag ondersteunen. Het hebben van kanker brengt voor patiënten een onzekere tijd met zich mee met spanning en verdriet. Door het gebruik van een hoofdhuidkoeler kunnen patiënten hun haar behouden en zich minder patiënt voelen.” 

Dit project is mogelijk gemaakt door de ambassadeurs en donateurs van Stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis, waarbij PlasBossinade, Vegro en het fonds Avento zich specifiek aan dit project hebben verbonden.​