Veur Aaltied zoekt spelers

NOORDBROEK - Voor de theatervoorstelling Preken & Pamfletten, die op 1 en 2 juni in de kerk van Noordbroek speelt, is Veur Aaltied op zoek naar acteurs. Veur Aaltied is een project waarbij gedurende het hele jaar in 10 kerken 10 theatervoorstellingen worden gemaakt, waarbij het orgel een grote rol speelt.

Veur Aaltied

In tien oude Groninger kerken met daarin een historisch en goed bespeelbaar orgel, presenteert Stichting Pandeon in samenwerking met Stichting Oude Groninger kerken in 2019 een voorstelling die een combinatie is van een orgelcompositie, andere muzikale en creatieve bijdragen en een theaterstuk. De levensverhalen van in of bij de kerk begraven dorpsgenoten vormen de basis voor het scenario van de voorstellingen. Deze opzet is voor alle tien kerken hetzelfde maar omdat de dorpen zelf hun eigen hoofdpersonen kiezen ontstaan er tien unieke producties met telkens dorpsgenoten in de hoofdrollen.

Preken & Pamfletten, het verhaal

Noordbroek, 1812. De inwoners van Noordbroeksterhamrik lijden onder de oorlog: brood is niet meer te krijgen, de belastingen zijn niet op te brengen en hun zonen worden gedwongen te vechten in een oorlog die niet gewonnen kan worden. Velen overleven dit niet. Dominee Ellerus Eppinus probeert Drost Jan Hockingha over te halen iets aan de situatie te doen, maar deze weigert zijn luxe leventje op te geven om zijn dorpsgenoten te helpen. Dan krijgt ook de zoon van de Drost een oproep voor het leger. Wat gaat Hockingha doen om hem te redden? Ondertussen gooit een mysterieuze pamflettenverspreider olie op het vuur.

Lijkt het je leuk om mee te spelen? Stuur dan een mail naar de productieleider van de voorstelling: Ineke Kuiper (inekekuip@gmail.com).