Eerste paal Zonnepark Midden Groningen de grond in

SAPPEMEER - Wethouder Jaap Borg gaf gisteren het startsein voor de aanleg van het Zonnepark Midden-Groningen. Dit deed de wethouder samen met gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen door de eerste paal in de grond te slaan.

Het 117 ha. grote zonnepark komt aan de rand van Hoogezand-Sappemeer, ten noorden van de A7. Chint Solar is de ontwikkelaar van het zonnepark.

Zonnepark Midden Groningen is eind 2019 klaar en wordt dan direct aangesloten op het elektriciteitsnet. De benodigde capaciteit hiervoor is vorig jaar al vastgelegd. Het zonnepark met 320.000 zonnepanelen zal de komende 30 jaar meer dan 1639 kiloton CO2 compenseren. En met een vermogen van 103 megawattpiek (MWp) kan het zonnepark jaarlijks ruim 32.000 huishoudens van elektriciteit voorzien. Dat zijn meer huishoudens dan alle huishoudens in de gemeente Midden Groningen bij elkaar.

Mijlpaal voor de energietranisitie

Wethouder Jaap Borg: “De gemeente Midden Groningen is blij dat de bouw van Zonnepark Midden Groningen is gestart. De komst van het zonnepark is een mijlpaal voor de energietransitie in deze regio en in Nederland”. Gedeputeerde Nienke Homan benadrukt het belang voor de provincie Groningen: "Steeds meer huishoudens en bedrijven vragen om lokaal geproduceerde, duurzame energie. Een groot zonnepark als Midden-Groningen voorziet in die vraag. Daarmee wordt dit gebied aantrekkelijker voor bedrijven die willen overstappen op groene energie."

Chint Solar heeft samen met de omwonenden een landschapsontwerp gemaakt om het zonnepark zo goed mogelijk in de omgeving in te passen. Er komt een groenstrook tussen de woningen en het zonnepark. Deze groenstrook krijgt verschillende zones met grasvelden, bloemenvelden, bosschages en een parkje. Met deze inrichting is het voor vogels, vlinders en wild een prettige plek om te verblijven.

Voor direct omwonenden en andere geïnteresseerden komt er binnenkort een projectwebsite waarop ze de bouw van het zonnepark op de voet kunnen volgen. Er zal doordeweeks dagelijks vrachtverkeer zijn om de materiaal af en aan te voeren. De werkzaamheden vinden - mits de voortgang van het werk dat noodzakelijk maakt - niet in het weekend plaats.

Naast de site is er ook een projectdirecteur aangesteld die de bouw begeleidt en onwonenden kan bijpraten over de voortgang van het project. Deze Hans Nillesen is bereikbaar via hans.nillesen@zonneparkmiddengroningen.nl.