Jort naar Nationale Ronde Model European Parliament

HOOGEZAND - Ieder voorjaar worden in Nederland de provinciale conferenties van het Model European Parliament (MEP) georganiseerd. In alle provincies gaan scholieren uit de bovenbouw havo/vwo gezamenlijk op zoek naar oplossingen voor actuele, grensoverschrijdende problemen binnen Europa.

De jongeren zijn afkomstig van meer dan 135 scholen, verspreid over het hele land. In parlementaire commissies maken zij kennis met het complexe proces van Europese besluitvorming en het belang van samenwerking tussen de EU-lidstaten. De beste deelnemers vormen samen de provinciale delegatie die de provincie tijdens de nationale MEP-conferentie zal vertegenwoordigen.

Vijf AJC’ers

Aan de provinciale voorronde in Groningen deden vijf leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College uit Hoogezand mee. Aidan Bulder, Jesse Rubingh, Niek Jager, Thijs Graver en Jort Oosterhof uit vwo-4 hebben tijdens de commissievergaderingen van het MEP ervaren hoe het is om een deel uit te maken van het Europees Parlement. Ze hebben nagedacht over vraagstukken die spelen op Europees niveau. Denk hierbij aan het vluchtelingenbeleid, de toepassingen van e-health en de rechten van de vrouw. De Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid werd overigens voorgezeten door AJC'er Roshano Dewnarain uit vwo-5. Hij was vorig jaar deelnemer aan het MEP.

Jort naar nationale ronde

Het was voor de vijf leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College een leerzame, maar vooral ook leuke week. Voor Jort Oosterhof is het overigens nog niet afgelopen, hij gaat als afgevaardigde van de delegatie Groningen door naar de nationale ronde van het Model European Parliament en maakt daardoor nog kans om deel te nemen aan de internationale conferentie dit najaar.