De Gouden Zon - hier wordt met liefde gekookt

SAPPEMEER - Gevestigd onderaan afslag 42 Sappemeer staat restaurant De Gouden Zon te stralen met een frisgeverfde gevel. Een restaurant met een verleden dat in 1740 begon als herberg/tolhuis.

Paarden werden hier geruild en op de bovenverdieping was een gelagkamer gesitueerd. Nu is dit authentieke pand een sfeervolle eetgelegenheid met een ontzettend hartelijke bediening. Op de kaart staan Nederlandse gerechten met een moderne touch: no-nonsense en betaalbaar. De wijnen zijn ook super (laat je vooral adviseren) en ook het Sappermeerster bier is de moeite van het proberen waard.

Een persoonlijk tintje

Bij binnenkomst voelt het al direct als thuis. Een relaxte en ongehaaste ambiance. Of dat nu komt door de hartelijke ontvangst of door de zachte groentinten gecombineerd met donker hout en zacht sfeerlicht, we weten het niet. We vragen het aan eigenaresse Margret Verbeij met wie we hebben afgesproken. „Ik hoor dat vaker, dat gasten zich direct op hun gemak voelen. En we vinden het ook echt fijn om het ze naar de zin te maken. Dat begint al met het geven van een hartelijke ontvangst. Het is gewoon leuk om te kunnen zeggen ‘Gezellig, u was hier met kerst ook’. Mensen houden hiervan, het geeft een persoonlijk tintje."

We nemen plaats in de serre, waar we niet lang hoeven te wachten tot ons wordt gevraagd wat we willen drinken. Dat wordt gebracht met tot onze verrassing een mandje ovenvers brood met wat heerlijke smeersels. Van het huis, daar worden we blij van. De uitgebreide kaart wordt toegelicht door Margret. Haar echtgenoot Dennis zwaait de scepter in de keuken. Hij bereidt met zijn keukenbrigade de à la carte-keuzes, de verrassingsmenu's en draait zijn handen ook niet om voor groepsbuffetten. Zijn keuken is traditioneel, met eerlijke producten van topkwaliteit. In oude stijl en toch vernieuwend.

Traditie

Wij kiezen vandaag voor de Groninger mosterdsoep vooraf en als hoofdgerecht een tournedos stroganoff die aan tafel wordt geflambeerd. Dat laatste gaf de doorslag, een volgende keer gaan we graag de boerenschnitzel met champignons, ui en spekjesgarnituur proberen! En alweer worden we verrast: ditmaal met een amuse van het huis in de vorm van een vlindergarnaaltje. „Dat is traditie", vervolgt Margret haar verhaal. „Al vanaf dat wij de zaak overnamen van mijn ouders serveren we deze en ik denk dat 'ie nog wel een poosje blijft. Dat is het leuke van een restaurant runnen, dat je die keuzes zelf maakt. Wij hebben ook heel bewust gekozen voor de openingsdagen woensdag t/m zondag. Naast het restaurant heeft De Gouden Zon ook een partyservice en verzorgen we overwerkmaaltijden op locatie."

De soep was heerlijk en de tafel is inmiddels bezaaid met kleine bordjes en schaaltjes. Rommelig? Wij vinden het wel gezellig. En daar komt het hoofdgerecht. Over de bereiding en smaken niks dan goeds. Zichtbaar zit er veel liefde en aandacht in de opmaak van het gerecht. Dat geldt ook voor het dessert van de dag: een mooie parfait van witte chocolade.

Voor we vertrekken wijst Margret ons nog op de vernieuwde website van het restaurant: www.restaurantdegoudenzon.nl. Bij het weggaan worden we hoffelijk in onze jas geholpen. Al met al een fantastische avond gehad!