Zorgzaam netwerk gelanceerd

HOOGEZAND - Ruim 120 bewonersinitiatieven zijn sinds afgelopen week te vinden op het gloednieuwe platform www.zorgzamedorpengroningen.nl

Op Valentijnsdag ging de nieuwe site online. Zorgzame bewonersinitiatieven, verspreid over de hele provincie Groningen, worden daarop gepresenteerd. Niet alleen de site ging die dag online, ook hesen vele organisaties de vlag voorzien van het logo van Zorgzame Dorpen. Hierop is een (zorgzaam) hart te zien.

Op het Groninger platteland zoeken steeds meer bewonersinitiatieven zelf een passend antwoord op de veranderingen in de zorg en het ‘langer zelfstandig thuis wonen’. En daarin gaat de provincie voorop.

De nog steeds in aantal groeiende zorgzame dorpen stellen ouderen en kwetsbare dorpsgenoten in staat om in eigen huis en dorp te blijven wonen in tijden van verdwijnende (zorg)voorzieningen. Van wekelijkse eetclubjes tot plannen om zelf als dorp nieuwe ‘zorg-hofjes’ van de grond te tillen. Dorpen die zelf het verzorgingstehuis overnemen, of zorgtelefooncirkels en vrijwilligersnetwerken organiseren waarin dorpsgenoten voor elkaar klaarstaan voor klusjes of de boodschappen. Dorpsbewoners organiseren dit, met een zorgzaam hart - veur mekoar en mit mekoar - om de zorg en leefbaarheid in hun eigen dorp in stand te houden of te verbeteren.

„Met deze site geven we aandacht aan de dorpen en alle mooie zorgzame initiatieven die er ontstaan binnen een gemeenschap”, legt Daphne Wiebing, adviseur van Zorgzame Dorpen Groningen uit. „Er wordt veel zorg gedragen binnen dorpen voor hun eigen bewoners en dat is heel mooi om te zien. Door deze te bundelen op de site, levert dat niet alleen aandacht voor de intiatieven op. Ook werkt het inspirerend. Zo zijn veel dorpen op zoek naar manieren om de ouderen die al langer thuis moeten blijven wonen, bijvoorbeeld middels meer contacten een leefbaarder thuis te geven. Door bij elkaar in de dorpskernen te kijken, kun je weer ideeën van elkaar opdoen.”

In de gemeente Midden - Groningen zijn er ook diverse initiatieven die meedoen aan Zorgzame Dorpen. Zo is in in Kiel Windeweer ‘Veur Mekoar’. Een service- en ontmoetingspunt waar dorpsbewoners dagelijks terecht kunnen voor praktische ondersteuning maar ook voor wat gezelligheid. Een initiatief gericht op de leefbaarheid voor ouderen die langer thuis wonen, is te vinden in Noordbroek genaamd Mit Mekoar. Maar ook Ons Slochteren en wijkcentrum de Badde zijn twee voorbeelden van bewonersinitiatieven die zich hebben aangemeld bij Zorgzame Dorpen Groningen.

„We zijn vorig jaar in februari begonnen met ons netwerk. In een jaar tijd is het al enorm gegroeid. Er wordt veel van elkaar geleerd. Zo begonnen we met 70 initiatieven, dat zijn er nu al bijna een keer zoveel”, besluit Daphne.