HOOGEZAND De dierenambulances uit Stadskanaal zijn sinds 1 februari ook actief in de gemeente Midden - Groningen.

De ambulances zijn van dierentehuis Ter Marse eveneens uit Stadskanaal. In de voormalige gemeente Hoogezand - Sappemeer reden deze ambulances al enige jaren. „Dit werkgebied is dus uitgebreid met de voormalige gemeente Menterwolde en Slocheren legt Ton Reitsma, coördinator Dierenambulance Stadskanaal uit.

Na de aanbesteding kreeg Ter Marse het werkgebied, dat eerder viel onder de Nederlandse Vereniging Dierenbescherming afdeling Winschoten. Een spannende en lange periode, zo noemt Reitsma de gunningsprocedure. „De gemeente heeft de verplichting opvang wat betreft zwerfdieren uit te besteden aan een externe patij en nadat de nieuwe gemeente is ontstaan en contracten waren verlopen, moest er iets nieuws geregeld worden.”

Reitsma is blij met de uitbreiding van het werkgebied. Wat dat precies betekent qua hoeveelheid meerwerk is echter niet duidelijk. „We willen het goed doen en er staan. Ons streven is om binnen 30 minuten na een melding op de betreffende plaats aanwezig te zijn. Momenteel werken we met tien vrijwilligers maar hier komen op korte termijn wat extra mensen bij. Daarnaast gaan we op zoek naar een goede locatie in bijvoorbeeld Hoogezand of Veendam als tweede basis. Zo kunnen we het hele gebied prima binnen een half uur bereiken.”

De ambulances die Ter Marse tot zijn beschikking heeft, zijn afkomstig van stichting Dierenlot. „Maar we hebben net zelf ook een prachige bus aangeschaft waarmee we straks meer dieren vanaf ons extra punt in Hoogezand of Veendam naar Stadskanaal kunnen brengen.”

Het afgelopen jaar gingen de vrijwilligers van Ter Marse op zo’n 1700 meldingen af. De vrijwilligers draaien allemaal tenminste 24-uursdiensten en nemen dan de ambulance mee naar huis. Allen zijn ze in staat om levensreddende handelingen te verrichten. Vanzelfsprekend hebben ze ook allemaal veel ervaring in de omgang met dieren.