Groninger Huis gaat na 2500 stuks door met plaatsen van rookmelders

HOOGEZAND - Hilde van Ree, directeur- bestuurder van woonstichting Groninger Huis, heeft afgelopen maandag een rookmelder in een woning aan De Genestetlaan in Hoogezand geplaatst. Dit is een bijzonder moment voor huurder Ronnie, de brandweer en Groninger Huis omdat deze woning eind 2018 volledig is uitgebrand en de huurder volgens eigen zeggen ‘veel geluk’ heeft gehad.

Brand door ondeugdelijke oplader

Midden in de nacht werd de huurder van de woning aan De Genestetlaan opgeschrikt doordat de veren in het bankstel in de woonkamer kapot sprongen. In het stopcontact boven de bank was kortsluiting ontstaan door de oplader van de telefoon. Ronnie geeft in het gesprek in de woning met Hilde van Ree aan dat hij geen originele oplader gebruikte maar niet wist dat dit brandgevaarlijk was. Hij benadrukt ook tijdens het gesprek dat hij graag andere mensen voor dit gevaar wil waarschuwen en iedereen adviseert alleen nog maar originele opladers te gebruiken. En apparaten alleen te laden als je erbij bent dus vooral niet ’s nachts. Hilde van Ree sluit hierop aan: ‘Zo zie je maar weer dat brand vele oorzaken kent. Je denkt eerder aan brand veroorzaakt door kaarsen en vlam in de frituurpan dan aan een stekkertje van de oplader.’

Peter Venema van de brandweer geeft ook aan dat de situatie inderdaad zeer gevaarlijk was. „Gelukkig had Ronnie de tussendeur van de woonkamer naar de hal gesloten zodat hij vanuit zijn slaapkamer via de hal kon vluchten. Dat de tussendeur gesloten was, is erg belangrijk geweest. Ondanks het feit dat de tussendeur van hout was heeft dit de uitslaande brand toch vertraagd.”

Grote schade en dito schrik

De schade in de woning was zo groot dat Ronnie tijdens de schoonmaakwerkzaamheden er niet kon verblijven. Ook het trappenhuis in deze portiekflat is opnieuw onder handen genomen. De brandweer heeft enkele weken na de brand een voorlichting gegeven aan de bewoners van De Genestetlaan. Deze voorlichting werd goed bezocht en heeft een geruststellend effect gehad op de bewoners van de flat die allemaal erg geschrokken waren.

Maandag werd de eerste rookmelder in het appartementencomplex aangebracht. Alle huurders van de flat hebben de mogelijkheid om twee rookmelders in hun woning te krijgen. Groninger Huis heeft vanaf 2012 al 2500 rookmelders in haar huurwoningen aangebracht en gaat hier de komende jaren bij de controle van de elektra- en gasvoorzieningen in de woningen mee door.

Hilde van Ree vult hierop aan dat in het kader van brandveiligheid huurders die nog geen rookmelder hebben en deze zelf kunnen plaatsen, hierover contact op kunnen nemen met hun opzichter van Groninger Huis.