Subbuteo toernooi in Hoogezand

HOOGEZAND - Een bijzonder schouwspel afgelopen zaterdag in het Woldwijckcentrum in Hoogzand. Daar vond de inmiddels vijfde editie van het Cobex Top of Holland Toernament plaats. Deelnemers uit heel Nederland, maar ook internationale spelers kwamen naar Hoogezand voor dit Subutteo toernooi. Voor de leken onder ons: voetbal gespeeld met de handen op een tafel.

Subbuteo vereniging G.S.V. de Hyacinth organiseerde het toernooi. Deze club bestaat al lang. „ Mijn vader speelde in de jaren 70 al bij de club”, aldus Rick Hessing van de Hyacinth uit. De vereniging heeft in de loop der jaren onder diverse namen bestaan. De Hyacinth bestaat nu zo’n 15 jaar.

Hessing speelt zelf al ruim twee jaar niet meer actief. Hij neemt de wedstrijdleiding voor zijn rekening, Hij noemt het toernooi zaterdag vooral gezellig. „ Het is niet alleen een wedstrijd maar vooral ook een mooi weerzien met bekenden uit het hele land. Helaas hadden we door diverse omstandigheden wat afmeldingen waardoor het deelnemersveld niet zo groot was dit jaar.” Zo zegde ook een speler af die voornemens was vanuit Kroatië naar Hoogezand te komen voor een potje Subbuteo.

De sport lijkt in bijna alles op het reguliere voetbal. De basisregels zijn hetzelfde. Zo kunnen er corners genomen worden en is buiten spel ook hier niet toegestaan. Het grote verschil is dat je om en om speelt. Pas wanneer de bal over de zijlijn is of je mist de bal, mag de tegenpartij een kansje op het doel wagen. Aanvallend spel hoort er dus niet bij. Wel mag je het elkaar moeilijk maken. „Er komt flink wat tactiek bij kijken”, benadrukt Hessing.

Winnaar van het toernooi was Nico Marks uit Zutphen.