Groninger Borgerpad: prachtige wandelroute van 240 kilometer

SLOCHTEREN - Het Groninger Borgenpad is een nieuwe, cultuurhistorische lange afstandswandeling van 240 kilometer langs alle 16 Groninger Borgen en een aantal borgterreinen.

Het Groninger Borgenpad is een particulier initiatief waar we twee jaar aan hebben gewerkt. „Wij zijn geboren en getogen Groningers, maar al vele jaren woonachtig in Drachten. We kwamen erachter dat veel mensen de Groninger borgen niet kennen en daar wilden we wat aan doen. Als fervente wandelaars ontstond bij ons het idee om een wandeling door de provincie te maken langs alle borgen. Uiteraard via de mooiste routes. De wandeling is beschreven in twee richtingen: van Nuis naar Wedde en van Wedde naar Nuis. Vrienden en familie hebben de routes nagelopen en gecontroleerd”, aldus het enthousiaste paar Albert Buist en Ria Kroesen.

Het pad kent 20 etappes en de routes zijn allemaal te downloaden. Tijdens het wandelen kun je de routes op je mobiele telefoon raadplegen.

Op http://www.groningerborgenpad.nl zijn de routebeschrijvingen en kaarten van de etappes gratis te downloaden.Verder geeft de website achtergrondinformatie over de borgen, diens bewoners en de plaatsen waar de borgen te vinden zijn.

De wandeling gaat door een gevarieerd landschap. Het coulisselandschap van het Westerkwartier, de weidsheid van het Hogeland met de maren en wierden, maar ook door de verrassende veenkolonies en het bomenrijke Westerwolde.