Mannen krijgen ruzie om een quad: verdachte vrijgesproken

Noordwolde/Hoogezand - De verkoop van een quad liep eind januari 2017 uit de hand, toen het in een loods in Noordwolde tot een vechtpartij kwam tussen de potentiële kopers en de verkopers. Een 30-jarige inwoner van Hoogezand moest zich vrijdag voor de rechter verantwoorden. Hij zou de verkopers hebben mishandeld.

De Groninger was met nog twee mannen afgekomen op een advertentie op Marktplaats. Het drietal had ook nog twee kinderen meegenomen naar de loods aan de Nieuweweg in Noordwolde, waar de quad te koop zou staan. Een van de mannen ontdekte dat het opgegeven bouwjaar van de vierwielige motor niet klopte. ‘Het was 2005 in plaats van 2010’, zei de verdachte. Daar werd nog niet eens een punt van gemaakt. De mannen vroegen of er iets aan de prijs gedaan kon worden.

Verklaringen lopen uiteen

Toen er ook nog gesteggeld werd over het vergoeden van brandstofkosten, werd de sfeer grimmiger. Vanaf dat punt liepen de verklaringen uiteen. Volgens de verkopers deelde een van de kopers een vuistslag uit, waarna zijn collega door de drie mannen werd vastgepakt en in elkaar geslagen. Daar had de verkoper later weer iets heel anders over verklaard. Ook zijn collega had een afwijkende verklaring afgelegd over wat er was gebeurd.

Mannen uit elkaar halen

De verdachte was nog het meest consistent geweest in zijn verklaringen. Hij had tegen de politie gezegd dat hij geprobeerd had de boel te sussen en de mannen uit elkaar had gehaald. Een van de mannen kreeg een duw en zou over de quad zijn gevallen.

Noodweer en vrijspraak

Dat verhaal herhaalde hij op de zitting. Zowel de officier van justitie als de rechter oordeelden dat de Groninger zo had gehandeld om zijn vriend te ontzetten. Noodweer dus en de man werd vrijgesproken. De verkopers hadden schadevergoedingen van respectievelijk 358 en 952 euro ingediend. Door de vrijspraak konden die vorderingen niet worden toegewezen.