Omgeving helpt bij verslaving

GRONINGEN Om de stigma's rondom verslavingen te doorbreken ontwikkelden Verslavingszorg Noord Nederland en de Hanzehogeschool de animatiefilm 'Verslaving als vriend'.

De animatie film toont hoe verslavende middelen in eerste instantie vaak als een welkome afleiding fungeren. Maar hoe langer het duurt, hoe meer de persoon in kwestie geïsoleerd wordt.

,,Het klinkt in eerste instantie misschien vreemd om verslaving een vriend te noemen", zegt Dr. Eric Blaauw, die werkzaam is als lector Verslavingskunde en de animatiefilm samen met studenten in de steigers zette. Maar hij vervolgt: ,,We moeten niet vergeten dat mensen in eerste instantie veel positieve aspecten beleefd hebben aan de verslavende middelen. Voor iemand met een verslaving kan een middel zoals alcohol als een vriend zijn. Als je het op die manier uitlegt, realiseert de omgeving zich misschien dat het erg lastig kan zijn om met een verslaving te breken. Met ene vriend breek je immers niet zomaar. En het is zo juist belangrijk dat de omgeving helpt bij het tegengaan van een verslaving."

De animatie ging in première tijdens het symposium 'Mensen met verward gedrag', op de Hanzehogeschool Groningen. Daar konden Blaauw en de studenten op positieve reacties rekenen van het publiek. Die kregen zij ook van ervaringsdeskundigen en mensen die in de verslavingszorg zelf werken, tijdens het ontwikkelen van de film. ,,We hoorden dat mensen herkenning vonden in de animatiefilm."

Het idee ontstond dan ook op basis van Blaauw's eigen ervaringen in de verslavingszorg, want naast dat hij lector is aan de Hanzehogeschool, werkt hij ook in de forensische verslavingszorg. Blaauw legt uit hoe het idee ontstond: ,,Als behandelaar in de verslavingszorg heb je lang niet altijd succes. Ik dacht bij mezelf: wat kan nou eigenlijk het verschil maken? Dan kom je erachter dat de steun van de omgeving het belangrijkst is. Voor de mensen die maar een paar uur per week begeleiding van ons krijgen – dat zijn dus niet de mensen bij wie de verslaving zo groot is dat ze opgenomen moeten worden – geldt dat zij het in de andere 167 uur van een week zélf moeten doen. Steun van hun vrienden, familie en andere naasten kan dan het verschil maken."

,,We willen dat verslaving het verdomhoekje uit komt. Dat mensen er over praten, dat ze makkelijker hulp gaan vragen als ze dat nodig hebben – want gemiddeld loopt iemand al 14 jaar lang met verslaving rond voor hij of zij hulp zoekt – en we willen de stigma's erover doorbreken. Dat maakt contact met de omgeving weer mogelijk."

Tot slot kondigt Blaauw aan dat diezelfde omgeving binnenkort op een vervolgfilm kan rekenen. ,,Die animatiefilm is nog meer gericht op wat vrienden en familie meemaken. Waar loop je tegenaan als je de naaste bent van iemand met een verslaving? Hoe kun je iemand steunen als je er zelf ook last van hebt? We verwachten dat die animatiefilm in ieder geval dit jaar nog zal uitkomen."

De animatiefilm is te zien op www./hanze.nl/verslavingskunde.

Akke Boonstra