Hoe het zit met het nieuwe gemeentehuis

HOOGEZAND - Komende donderdag wordt in de gemeenteraadsvergadering van Midden - Groningen het besluit genomen over de benodigde 28 miljoen voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis.

Een bedrag van 28 miljoen euro uitgeven aan een nieuw gemeentehuis. Is dat wel zo’n goed idee? Burgemeester Adriaan Hoogendoorn legt uit hoe de vork in de steel zit. „Om meerdere redenen is de investering van 28 miljoen in een nieuw gemeentehuis een verantwoorde en weloverwogen keuze.

„Op termijn zal het nieuwe gemeentehuis goedkoper zijn dan het voortzetten van de huidige situatie”, zo stelt burgemeester Hoogendoorn. “De drie gemeentehuizen zijn allen verouderd. En dan met name de twee in Hoogezand en Muntendam. De investering die nodig is om dit up to date te krijgen, gaat flink in de papieren lopen. En aanpakken is echt noodzakelijk. Tijdens de herindeling hebben we met z’n allen gekozen voor een nieuwe en centrale werkwijze geldend voor de voormalige drie gemeenten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld flexplekken. En wat te denken van een goede klimaatbeheersing. Er komt heel wat bij kijken en we moeten dan maar liefst drie gemeentehuizen hiervoor aanpakken. Drie panden die ook nog eens allemaal hun lasten zoals de energienota met zich meedragen.”

Door de fusie van de drie gemeenten werken we momenteel vanuit meerdere locaties. Dat is niet efficiënt”, aldus Hoogendoorn. Zo wordt er tussentijds veel tussen de locaties heen en weer gereisd. Door vanuit 1 plek te gaan werken is er winst in de productieve uren, is het milieuvriendelijker en wordt er bespaard op de reiskostenvergoedingen.

Maar wat gebeurt er met die 28 miljoen euro, wanneer de raad besluit het geld toch niet te verstrekken aan een nieuw gemeentehuis? „Bij het niet beschikbaar stellen van het benodigde bedrag, ontstaat er geen enkele ruimte om deze 28 miljoen euro in bijvoorbeeld jeugdzorg, WMO of de zorg te steken, omdat we dan net zoveel moeten investeren in de huidige panden. De huidige situatie kost ontzettend veel geld en door een centraal en modern gemeentehuis te bouwen, zullen we op termijn goedkoper uit zijn. We gaan voor een gemeentehuis dat functioneel is, zonder overbodige luxe. Ook wij willen als werkgever goed zijn voor onze werknemers door ze een goede werkplek te bieden. Maar hierin onderstreep ik met klem dat deze investering simpelweg niet ten koste gaat van het geld voor de samenleving. Dat is niet aan de orde. We steken juist graag geld in de samenleving.

Tijdens de commissievergadering heeft Gemeentebelangen Midden - Groningen een alternatief op tafel gelegd. Zij pleiten voor een kleiner bestuurscentrum op de huidige plek van het gemeentehuis in Hoogezand, omdat zij denken dat het dan goedkoper is. „In dit scenario betekent het dat we nog steeds de huidige locaties open zullen moeten houden met alle bijbehorende kosten van dien om iedereen een werkplek te kunnen bieden..”Donderdag wordt duidelijk of het zo gewenste concept Huis voor Cultuur en Bestuur door kan gaan. „We hebben de visie om een laagdrempelig gebouw te creëren waarin men makkelijk binnenstapt. Door het theater/kunstencentrum te verbinden met het gemeentehuis en bibliotheek krijgt het pand een ruimere functie, ontstaat er meer reuring en zijn we daardoor erg toegankelijk voor onze inwoners. We hopen dat we groen licht krijgen voor de vervolmaking van deze visie.”

Inmiddels loopt de aanbestedingsprocedure van de bouw. Burgemeester Hoogendoorn noemde deze fase van tevoren spannend. „De inschrijvingen zijn gelukkig onder onze financiële raming gebleven”, besluit burgemeester Hoogendoorn.