Schildersclub de Kunstkring al 40 jaar actief

KROPSWOLDE - Iedere dinsdagavond is een explosie van creativiteit en gezellig op de zolder van het Kropshuus in Kropswolde. Schildersclub De Kunstkring bestaande uit elf dames komt dan samen om te werken aan allerlei leuke schilderijen.

De club bestond afgelopen maand, 21 februari om precies te zijn, exact 40 jaar. Dhr. Mulder richtte de club op en in de hoogtijdagen telde de Kunstkring maarliefst 40 leden. Hij was gepensioneerd en gepassioneerd schilder van olieverf schilderijen. Daarin begeleidde hij de leden. Hij legde uit, deed voor en zei vaak: „Nait bange wez'n!” Fouten kun je altijd weer verbeteren.

In de jaren 80 kwam het ledenaantal tot 40 personen, het was full house. Er werden uitstapjes georganiseerd naar kastelen, exposities etc. De heer Mulder stopte met de begeleiding en er kwamen andere voor in de plaats. Alko Schoenmaker, de heer Leeuwinga, Rika Post, Jannie Bos en Gerald Schuil. Iedereen met zijn/haar eigen inzichten en expertise.

Langstzittend lid is Liselotte Kooi. Al sinds 1980 schildert ze op zolder van het Kropshuus. „Toen ik d’r bij kwam, waren het veelal oudere mannen die lid waren. Ik weet nog dat we appels moesten schilderen en daar maakte in huisjes van. Daar keken ze erg van op, in positieve zin”, aldus Kooi.

Vandaag de dag is Liselotte secretaris van de club en daarnaast ook een beetje de vraagbaak van het stel. We bespreken onze werken met elkaar en durven daar ook eerlijk kritieken en feedback op te geven”, legt Greetje Prins van de club uit. „En wanneer we soms ‘vast’ zitten met een schilderij, vragen we Liselotte vaak om even kritisch mee te kijken. Ze heeft ontzettend veel ervaring.”

Iedere dinsdag komen de vrouwen met hun eigen schilderbenodigheden naar Kropswolde. En daar gaan ze aan de slag. Van leuke stadsgezichten, tot aan landschappen of kleurrijke artistieke afbeeldingen. Er komt van alles voorbij. Zes keer per seizoen komt een kunstschilder een workshop geven en dan is er daadwerkelijk een opdracht te schilderen. De rest van het jaar komt het neer op de eigen creativiteit en stijl van de leden.

Zo nu en dan maken ze gezamenlijk een uitstapje en gaan ze bijvoorbeeld buiten schilderen. „Het is voor ons een heerlijk ontspannen avondje waarop we bezig zijn met onze hobby. Daarnaast zijn we een hechte club en hebben we het erg gezellig met elkaar”, aldus de dames.

Om te vieren dat de club 40 jaar bestaat, organiseren de vrouwen op zaterdag 25 mei een grote expositie/open dag. Er is van alles te bekijken en ook worden er werken verkocht. Daarnaast mogen bezoekers ook zelf het penseel vasthouden en een poging doen. „Mensen kunnen zo ook enthousiast raken voor het schilderen. Iedereen is van harte welkom tussen 10.30 en 16.00 uur om een kijkje te komen nemen bij ons in het Kropshuus”, aldus Greetje.