Groninger Bodem Beweging komt met gaslabel

SLOCHTEREN - Groninger Bodem Beweging (GBB) heeft de verkiezingsprogramma’s van alle partijen die meedoen aan de Groningse Statenverkiezing geanalyseerd. De uitkomsten zijn in een gaslabel weergegeven. In het gaslabel zie je in één oogopslag hoe de deelnemende partijen scoren op het vlak van gaswinning en gevolgen daarvan.

De GBB beoordeelde de verkiezingsprogramma’s van alle partijen die mee doen aan de Statenverkiezingen. „Dit vinden wij belangrijk omdat de gaswinning en de gevolgen daarvan zo’n overheersend onderwerp zijn in Groningen. En ook omdat wij inzichtelijk willen maken welke partijen de gasproblematiek meenemen in hun partijprogramma”, aldus de GBB.

Er is alleen gekeken naar wat de partijen schrijven over gaswinning, schadeafhandeling en versterking. „We hebben de verkiezingsprogramma’s opgevraagd en doorgeplozen. Van partijen die hun programma’s niet deelden, raadpleegden we hun website. De standpunten vergeleken we met de standpunten van de GBB. Door het toepassen van een puntentelling ontstond er een rangschikking.”

De totaalscore resulteert in een label, zoals het energielabel bij elektrische apparaten. GBB geeft alleen een score op basis van de standpunten van de partijen over de aanpak van de gaswinningsproblematiek zoals omschreven in hun verkiezingsprogramma's. „Juist nu is het belangrijk dat mensen gaan stemmen. Zoals de zetelverdeling in de Eerste Kamer er nu uitziet, kan de nieuwe Eerste Kamer rechtstreeks het beleid van het kabinet beïnvloeden”, besluit GBB.

Het gaslabel zie je op bijgevoegde foto.