Minister Bruins op bezoek in Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer

HOOGEZAND - Minister Bruins van Medische Zorg en Sport nam vanochtend een kijkje bij het Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer aan de Erasmusweg in Hoogezand.

Naast een rondleiding door het enorme pand vond er een ronddetafelgesprek plaats. De minister sprak met onder andere Albert van Kasteel, fysiotherapeut en initiator van het Centrum, Goeman Kranenborg, Anne de Vries en diverse afgevaardigden van intramurale zorginstanties.

„Wat is de beste zorg voor een patiënt en wie geeft die? Is dat in het ziekenhuis, bij een fysiotherapeut of door een wijkverpleegkundige? Dat gesprek mag wat mij betreft wel wat inniger gevoerd worden”, zo stelt minister Bruins.

De minister was een dag eerder in Roden en aansluitend op zijn bezoek in Hoogezand gaat hij naar Kollum. Tijdens deze bezoeken komen er allerlei ervaringen op tafel die volgens Bruins meegenomen moeten worden naar toekomstige gesprekken. „Er zijn veel ideeën en initiatieven of gebied van samenwerkingen in de zorg. Neem bijvoorbeeld beeldbellen voor onder andere COPD- of hartpatiënten die het acuut benauwd krijgen. Normaliter moeten ze eerst telefonisch een afspraak maken, wachten en naar de dokter toe terwijl ze nu hulp nodig hebben. Hoe heerlijk is het dat dan ze kunnen inbellen en dat gesprek meteen kunnen voeren. Ook kun je dit wellicht toepassen bij het 4-ogen principe in de thuiszorg tijdens het toedienen van medicatie. Wat moeten en kunnen we doen om dat soort initiatieven te standariseren?”

Van Kasteel nodigde de minister uit om te komen praten over de verregaande samenwerkingen binnen het Medisch Centrum. De korte lijntjes tussen diverse zorgaanbieders en het ontlasten van de tweedelijnszorg. En hoe deze zorgpaden verder door te kunnen ontwikkelen, waardoor patiënten zo vlot en adequaat mogelijk geholpen kunnen worden.