Uit het juiste hout gesneden

KOLHAM - Aan de Knijpslaan in Kolham ontstaan al jaren bijzondere dingen uit hout. De 71-jarige Ibo Heeres is daar dagelijks in de weer met zijn gutsen om daarmee de mooiste kunstwerken uit hout te creeëren.

Hij sneed op de technische school voor het eerst iets uit hout. Een paardehoofd en hier kreeg hij een hoog cijfer voor. Een hobby was geboren voor de inwoner van Kolham. Hij ging echter aan het werk als motorsteller op een scheepswerf om laten voor de klas (richting scheepsbouw) te belandden.

Verschrompelde groentes

„Ik kreeg wel vaak opdrachten om bijvoorbeeld kasten te repareren waar dingen van misten”, begint Heeres te vertellen. Hij maakte de leukste dingen, soms in opdracht en soms puur voor de hobby. Maar toen de leraar scheepsbouw met pensioen ging, ontstond er tijd om deze hobby verder te ontplooien en besloot al snel iets bijzonders te gaan doen. Heeres maakt allerlei land- en tuinbouwgewassen uit hout. Niet alleen in rijpe staat, daarnaast maakt hij ook pastinaken, aardappels, bloemen en andere groentes die al aan het rimpelen en verschrompelen zijn. Zo wil hij in beeld brengen hoe groentes groeien en ook weer vergaan. En dat doet hij ongelooflijk goed. Tot in de kleinste details maakt hij de gewassen na en zijn bijvoorbeeld een kistje vol (houten) aardappels niet van echt te onderscheiden.

Veel inspiratie haalt Heeres ook uit zijn eigen groentetuin.

Metershoge bereklauw

Onlangs legde Heeres de laatste hand aan een bereklauw. Ruim twee meter hoog, compleet met bloemen, bladeren en op de grond om de stam heen afgevallen dorre takjes. Allemaal superfijn houtsnijwerk. „Ik heb denk ik zo’n 1200 uren aan dit stuk gewerkt”, zegt Heeres.

In huis zijn de vazen gevuld met schitterende houten boeketten. Wanneer Heeres mensen in de tuin ziet snoeien vraagt hij - mits het materiaal geschikt is - of hij het hout mag hebben. Diverse hoveniers weten Ibo te vinden wanneer ze bomen hebben gekapt of iets dergelijks. Wanneer Heeres weer aan een nieuw project begint, maakt hij gebruik van de kleuren van het hout. De kern van enkele houtsoorten is bijvoorbeeld een stuk donkerder dan het oppervlakte.

Schenken

Al vele honderden houtsnijwerken maakte hij. Hij exposeerde al eens samen met Henk Helmantel en Rein Pol. Ook maakte hij eens een grote walvis met jong die hij schonk aan het zeeaquarium in Delfzijl. Gezien zijn leeftijd praten Ibo en zijn vrouw wel eens over een bestemming voor de prachtige houtkunst. „Misschien kunnen we het ooit schenken aan een museum, hebben we al bedacht.” Maar voorlopig ziet Ibo Heeres in ieder blok hout een mooi kunstwerk en blijft hij creeëren.