Rozengeur in Sappemeer

SAPPEMEER - Rozenliefhebber Marnix Bakker uit Kropswolde is gek op geurende rozen. Bij een van de woningen van dorpsgemeenschap Nieuw Woelwijck in Sappemeer mocht hij een aantal van deze rozen aanplanten.

Eau-de-cologne

Deze zogeheten mosrozen leidde hij over de stenen puinmuurtjes, die een overblijfsel vormen van de inmiddels afgebroken, oude gebouwen op het terrein van Nieuw Woelwijck. „Dit met sterk geurende mosrozen beplante tuintje is wel uniek te noemen. Mosrozen heten zo omdat het net lijkt alsof er mos groeit op de bloemknoppen. Dit is geen echt mos, maar het zijn geurklieren die een olie aanmaken, dat de draagstof is van de rozengeur zoals de alcohol dat is bij eau-de-cologne”, legt Marnix die als begeleider bij Nieuw Woelwijck werkt, uit.

Marnix weet ontzettend veel te vertellen over diverse soorten, de historie maar ook hoe ermee om te gaan qua verzorging en snoeien.

„Tussen pakweg 1850 en 1950 gebeurde er een heleboel op rozengebied. Het is een tijdvak dat precies tussen de oude en dat van de moderne rozen in valt. Dan heb ik het over rozengroepen als bourbonrozen, Hybrid Perpetuals en abrikooskleurige mosrozen. Het zijn sterk geurende rozen die de geuren van de oude Europese rozen combineren met de mooie kleuren van de Aziatische rozen.

Eigen benadering

In maart is het weer de tijd van de snoeicursussen die overal in het land gegeven worden, maar het valt mij op dat het daarbij altijd gaat over moderne, nieuwe rozenrassen. Oude rozenrassen moet je snoeien als een forsythia en moderne rozen moet je juist diep terugknippen tot op een paar cm boven de grond, maar de soorten rozen die hier precies tussenin zitten, hebben een heel andere groei- en bloeiwijze en vragen om een heel eigen benadering. Mijn ervaring met deze rozen wil ik graag delen met andere geïnteresseerden.”

„Waarom zijn er geen snoeicursussen die zich op historische rozen richten? Het gaat altijd over moderne, nagenoeg geurloze rozen met hun knallende kleuren en bladeren met een plasticglans. Daar vind ik niets aan. Gelukkig werd ik enthousiast uitgenodigd om in Eenrum hierover een presentatie te houden, bij De Kleine Plantage”, aldus een enthousiaste Marnix. Op zaterdag 30 en zondag 31 maart, beide dagen van 14.00 - 14.30 uur aan de Handerweg 1 in Eenrum.