De kunst van maken van overhemden

Ken je het probleem dat een overhemd nét niet goed past? Het is af en toe een uitdaging om een overhemd te vinden dat perfect om het lichaam zit. Wist je dat je overhemden ook op maat kunt laten maken? In dit artikel bespreken we de kunst van het maken van overhemden. Bij wie moet je zijn? Waar moet je op letten? Benieuwd hoe het beste een overhemd kunt vinden dat goed past? Lees dan snel verder!

Overhemden op maat

Steeds vaker kiezen mannen ervoor om overhemden op maat te laten maken. Zowel confectie als maat overhemden koop je om de hoek of bijvoorbeeld in een heren overhemden online winkel. Je overhemd speciaal laten maken is een vorm van gemak. Je hoeft niet allerlei hemden te passen in de winkel of online te kopen en terug te sturen (daar houdt niemand van). Maatwerk zorgt ervoor dat het overhemd goed zit. Je voelt je er goed in en dat straal je uit. Zodra je je overhemden laat maken zijn maandelijks pashokjes bezoeken overbodig. Door genoeg overhemden te laten maken ben je het rest jaar voorzien. En slim! Vaak worden jouw exacte lichaamsmaten opgeslagen zodat je de volgende keer nog sneller kunt bestellen.

Bij wie doe ik dit?

Waar moet je zijn om overhemden op maat te laten maken? Shirtsbyhand is in staat om het perfecte overhemd voor jou te maken. Dit Nederlandse bedrijf groeit nog steeds ondanks de afnemende aandacht voor maat overhemden (er is namelijk enorm veel aanbod in de confectie). Je bestelt online of wordt opgemeten - soms zelfs gratis thuis - en binnen drie weken liggen de overhemden bij je thuis. Men noemt deze winkels vaak ook de Travelling Tailors (rijzende kleermakers) of Maat Overhemden Makers. Google het zelf eens en je vindt allerlei resultaten.

En het vermaken van?

Heb je een overhemd dat te wijd is of niet mooi vormt op de rug? Leg het dan niet terug in de kast, maar bezoek de lokale kleermakers eens. Denk aan een "Gouden Schaar" of "Naaiatelier". Het tailleren van een overhemd duurt 1 of 2 dagen en soms doet men het ter plekke. Een kleermaker zorgt ervoor dat je overhemd weer lekker valt. En als je dan toch een nieuw overhemd zoekt dan is het wel verstandig om je overhemden bij een overhemden expert te kopen (met persoonlijke service en maatadvies). 

Waar moet je op letten?

De opties zijn oneindig voor het laten maken van een overhemd. Ondanks dat je begeleid zult worden is het fijn om vooraf een idee te hebben hoe je overhemd eruit moet zien. Hieronder zijn belangrijke opties waar je alvast over na kan denken zijn:

1. Stoffen

Er zijn talloze stoffen waar je uit kunt kiezen. Veel gebruikte stoffen zijn katoen, wol, linnen en synthetisch. Om kreukels te voorkomen zijn synthetische overhemden aan te raden maar hier kun je van gaan zweten. In Nederland komt polyester er bijvoorbeeld niet in, terwijl dit in andere landen meer dan normaal is. Overhemden van katoen en wol zijn vaak wat dikker. Dat oogt stijlvol, maar is gedurende zomermaanden minder ideaal vanwege de dikte.

2. Wevingen

Grosso modo zijn er een aantal wevingen die populair zijn. Dit zijn Poplin, Twill en Oxford. Poplin is de meest makkelijk te produceren stof en glad en vaak wat dunner. Enkel het is dun en kan snel scheuren en kreukelt ook gemakkelijk. Het voordeel is dat deze overhemden goedkoper zijn. Twill overhemden hebben een lichte schuine werking in de stof en hierdoor komt de stof net ietsjes omhoog. Er zijn vaak meer draden in verwerkt en de stof is wat steviger hierdoor. Oxford lijkt op een ruitjes patroon en laat lekker veel lucht door terwijl het (van een afstandje) toch vlak en egaal overkomt.

3. Kleur en patronen

De kleur is het belangrijkst voor een overhemd. Draag je voornamelijk wit of blauw? Probeer dan eens een andere kleur of voeg een patroon toe! Het oogt gezellig en ziet er leuk uit. Doch is het wel fijn om altijd wat witte overhemden te hebben want dan kun je nooit fout gaan. Onthoud ook de stelregel: licht in de zomer en wat donkerder in de winter.

4. Prijs

Het is voordelig om meerdere overhemden tegelijk te kopen. Des te meer overhemden je tegelijk koopt, des te minder de maatwerk kosten per overhemd zullen zijn. Eventueel krijg je nog een korting voor het besteden van relatief veel geld. Helaas kost maatwerk toch echt meer dan confectie:iemand gaat tenslotte speciaal voor jou een overhemden maken. Ook zie je dat duurdere stoffen vaak al snel leiden tot een duurder overhemd.

Conclusie en tips

Maatwerk overhemden zijn een uitvinding en we zijn er erg blij mee. Voor de één de oplossing, voor de ander niet. Een goed merk en pasvorm dat je goed zit kan namelijk net als maatwerk aanvoelen. Wie een maatwerk overhemd wil proberen kan dit het beste gewoon eens doen. Wie weet wat je ervan vindt. Witte overhemden en de meer standaard stoffen komen toch wel redelijk naar voren in de confectie en koop je vaker van een al bestaand merk.