Internationale vrouwendag op het Aletta

HOOGEZAND - In de week dat wereldwijd op 8 maart internationale vrouwendag werd gevierd, organiseerde men op het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand een Aletta-dag.

Traditie

Een happening voor brugklassers met uiteraard in de hoofdrol de naamgeefster van de school: Aletta Henriëtte Jacobs, die op 9 februari 1854 in Sappemeer werd geboren. De Aletta-dag wordt jaarlijks georganiseerd omdat men vindt dat AJC-leerlingen moeten weten wie de naamgeefster van de school was, wat haar bezig hield en waar ze voor stond. Kortom waarom de school met trots haar naam draagt.

Aftrap

Iedere deelschool geeft daar een eigen aanvulling aan. De onderbouw vmbo trapte dit jaar af op donderdag 7 maart jl. De docenten van deze deelschool maakten de leerlingen zowel op een feestelijke als informatieve en creatieve manier wegwijs in het gedachtegoed van Aletta Jacobs. Belangrijke thema’s hierbij: kiesrecht voor vrouwen, recht op onderwijs voor iedereen en gelijke behandeling.

Programma

De Aletta-dag startte feestelijk in de theaterzaal van de school, waar op gebak werd getrakteerd en waar gezamenlijk het “Aletta lied” werd gezongen. Aansluitend werd een film bekeken en de hierin opgedane kennis middels een quiz getoetst. Daarna namen de brugklassers deel aan een workshop naar keuze. De vmbo-docenten hadden een leuk en gevarieerd programma samengesteld met Aletta in de hoofdrol. Men kon onder andere kiezen uit gedichten schrijven, schilderen, fotograferen, actievoeren, sporten zoals in de tijd van Aletta, zelf medicijnen maken, een boek maken en inbinden. Voor elk wat wils. Alle leerlingen bezochten in groepjes ook Aletta’s Escape Room.

Eindpresentatie

Aan het eind van de dag was er ook weer een feestelijke afsluiting waarvoor ook de ouders van de leerlingen waren uitgenodigd. Zij werden ontvangen met een drankje en zelfgemaakte hapjes. De brugklassers presenteerden in de theaterzaal met trots wat ze in de workshops hadden geleerd en gemaakt. Op de foto de presentatie van de workshop 'Zelf medicijnen maken als een ware dokter Jacobs'. De deelnemers in doktersjas lieten aan het publiek zien hoe ze zelf een zalfje voor de huid hadden gemaakt en een pilletje met extra vitamines. Ook legden ze het verschil uit tussen de manier waarop de doctoren in de tijd van Aletta medicijnen maakten en hoe men dat nu doet.