Inschrijven voor Groningen Swim Challenge kan weer

REGIO - Belangstellenden kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor de Groningen Swim Challenge. Op zaterdag 31 augustus wordt de zesde editie van deze zwemuitdaging georganiseerd in de provincie Groningen. Tijdens de Groningen Swim Challenge halen de deelnemers geld op voor het UMCG Kanker Researchfonds.

Ondanks het slechte weer tijdens de lustrumeditie vorig jaar doken ruim 300 sportievelingen het water in. In combinatie met de scholenacties rondom ‘Heel Groningen Zwemt’ werd € 225.000, een recordbedrag, opgehaald voor het UMCG Kanker Researchfonds. In de eerste vijf jaar is er ruim € 500.000 vanuit de Groningen Swim Challenge naar kankeronderzoek gegaan.

Organisatie geheel in handen van vrijwilligers

De organisatie, gerund door vrijwilligers, staat voor de uitdaging de komende periode te blijven schaven aan een uniek en geliefd evenement. Voorzitter Boike Teunissen: „Het organiseren en coördineren van de Groningen Swim Challenge is fantastisch om te doen maar zeer bewerkelijk. Het is gelukkig ook een leuke puzzel om met alle vrijwilligers tot een beter en goed te organiseren evenement voor zoveel mogelijk zwemmers te komen. Daarom voeren we ieder jaar weer kleine aanpassingen door.”

Zo werd ter ere van de vijfde verjaardag vorig jaar voor het eerst de Ultra Swim georganiseerd, een tocht waarbij de zwemmers in estafettevorm in totaal 50 kilometer zwommen van Lauwersoog naar Groningen. Op 31 augustus 2019 maakt deze monsterafstand opnieuw onderdeel uit van het assortiment aan zwemafstanden. Teunissen: „Dit is voor de zeer geoefende zwemmer, bij de Ultra Challenge moet je de gehele dag een gemiddeld zwemtempo van vier kilometer per uur aanhouden.” Daarnaast worden komend jaar ook de bekende afstanden ook weer afgelegd: de 33 kilometer van Zoutkamp naar de stad Groningen, en natuurlijk de City Swim – 1,5 kilometer door de Groningse grachten. De Kids Swim – een kortere afstand, speciaal voor de jongeren – wordt dit jaar achterwege gelaten.

Arjen Robben wederom ambassadeur

De Groningen Swim Challenge is uitgegroeid tot een groots zwemfeest. De Groningse international Arjen Robben heeft zich wederom als ambassadeur aan de Groningen Swim Challenge verbonden. Robben: „Het is een evenement waarbij iedereen, van jonger tot oud, wordt gestimuleerd om te gaan sporten, dat is altijd goed. Daarnaast heb ik echt bewondering voor de deelnemers. Zo ver zwemmen, dat is iets wat je niet onvoorbereid kunt doen. Zwemmen is een groot deel techniek, je kan niet zomaar het water in springen en vertrouwen op jouw fitheid en kracht. Dat er ook nog eens geld wordt ingezameld voor een goed doel maakt het plaatje af.”