Lezing ‘De flora van de West- en Oost-Kaap’

ZUIDLAREN - Hans Huizing geeft op maandag 25 maart een lezing bij Groei & Bloei Zuidlaren in De Ludinge in Zuidlaren. Wat u te horen en te zien krijgt is slechts een kleine greep uit de overweldigende hoeveelheid soorten bolgewassen uit Zuidelijk Afrika.

Waarschijnlijk het gebied met de grootste verscheidenheid aan bolgewassen op aarde. Deze presentatie geeft een goede indruk van de enorme verscheidenheid aan soorten.

Botanische reis West- en de Oost-Kaap provincie

De meeste planten zijn gefotografeerd op hun natuurlijke standplaats in de West- en de Oost-Kaap provincie tijdens een botanische reis in februari 2017. Toen heeft Hans Kaapstad en omgeving bezocht alsmede het zomerregengebied tussen Port Elizabeth en de grens met Lesotho. De verscheidenheid aan bloeiende planten tijdens die reis was ronduit overweldigend. Wist u trouwens dat onze Gladiool Zuidafrikaanse voorouders heeft? En dat het geslacht Gladiolus alleen al meer dan 250 verschillende soorten telt? Vooral de zomergroeiers zijn heel mooi en ook in Nederland gemakkelijk te kweken. Als voorbeeld laat Hans de prachtige Gladiolus ecklonii zien die gewoon bij in zijn tuin bloeit.

Trouwens: een groot aantal van de getoonde soorten kan met de juiste behandeling ook gemakkelijk in Nederland gekweekt worden. Er zijn soorten die met wat winterbedekking in strengere winters hier gemakkelijk overleven. Maar met het veranderende klimaat en de steeds milder wordende winters is dat eigenlijk nog nauwelijks nodig.

De meeste bollen bij Hans in de tuin komen op eigen kracht de winter door. En de wat gevoeliger soorten kunnen vanaf eind april/begin mei gewoon buiten in de pot of ingegraven in de tuin gekweekt worden. Heeft u alvast vragen? Neem ze mee naar de lezing. Er is tijd genoeg om ze te beantwoorden.

Deze lezing is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van Groei & Bloei. Leden betalen € 4,00 entree, niet-leden € 6,50. Hiervoor wordt ook tweemaal een consumptie (koffie/thee) geschonken.

Locatie: De Ludinge, Ludinge 4, Zuidlaren.

Aanvang 20.00 uur, einde ca. 22.00 uur