‘t Mainschoar is kloar!

KOLHAM - Morgen is het zover. Dan wordt het vernieuwde dorsphuis Mainschoar in Kolham officieel geopend door wethouder Anja Woortman. Voor de initiators en de vrijwilligers een einde aan een hectisch maar bijzonder mini-tijdperk.

Michel de Boer en Jan Willem van Timmeren, bestuursleden van het dorpshuis vertellen over de afgelopen periode. „Hoe het allemaal begon?”, aldus Michel de Boer. „Kolham was zo’n 25 jaar geleden een dorp dat alles had. Een supermarkt, een café een bakkerij noem maar op. Net als in zovele dorpen is dat allemaal verdwenen en probeer je met het dorpshuis een centrale plek te creeëren waar je komt voor ontmoeting en gezelligheid.” En dat is aardig gelukt volgens het duo. Alleen begon het allemaal wat krap te worden.

„We hebben hier een huiskamer, er wordt eens in de zoveel tijd gekookt voor mensen die het fijn vinden om samen te eten en er wordt vergaderd, er komen diverse clubs en verenigingen over de vloer. Het werd te klein.”

Van blaadjes naar boekwerk

Wat begon als een plan van 6 A4-tjes werd uiteindelijk een boekwerk. De gemeente Slochteren wees ons op alle zaken waar we aan moesten denken in onze aanvraag. En dat was nogal wat.” Zo’n drie jaren gingen voorbij aan het vervolmaken van het plan en uiteindelijk kwam aan het einde van het jaar 2017 het verlossende woord van de provincie: ze besloten het volledig aangevraagde bedrag te subsidiëren. Tel daarbij de financiele hulp van partijen als het Oranje Fonds, VSB Fonds, Elk Dorp Een Duurzaam Dak bij op en de bouw kon beginnen.

In april vorig jaar gingen Van Timmeren en de Boer van start met zo’n 15 vrijwilligers. Iedereen werd ingezet daar waar hij of zij goed in is. „Het moet ook leuk blijven om vrijwillig je zaterdag hier te spenderen”, zegt Van Timmeren. Met de aannemer die in de arm was genomen werd een plan gemaakt. Wat kunnen de vrijwilligers doen en wat moet echt worden uitbesteed? „Zo hielden we geld over om het bestaande gedeelte ook grotendeels aan te pakken.”

Geoliede machine

Het vrijwillig klussen werkte aanstekelijk want de vrijwilligerspoule groeide uit naar een club van zo’n 35 mannen en vrouwen die iedere zaterdag hun handen uit de mouwen staken. Als een geoliede machine gingen de ploegen aan het werk en wel op zo’manier dat alle acitiviteiten door konden gaan. Niemand hoefde uit te wijken naar een ander onderkomen. En in de zinderende hitte vorige zomer werd zelfs vrijwillig het dak even vervangen door een groep mannen waarvan de jongste 45 jaar is.

Moe zijn ze nu wel. Al een jaar lang staan ze iedere zaterdag in het dorpshuis, maar dichter ze bij de eindstreep kwamen hoe meer doordeweekse avonden daarbij kwamen, in ieder geval voor Michel en Jan Willem.

Kolham heeft vanaf vrijdag een dorpshuis klaar voor een duurzame toekomst voorzien van een huiskamer met televisie, biljart, een schitterende bar en dito keuken, een sportzaal, vergaderzalen en de zaal met podium die voor alle doelgroepen bestemd is. Deuren die automatisch open gaan en genderneutrale toiletten. En ook overdag zal er reuring zijn. „We zitten hier ook aan een fietsknooppunt waardoor ook toeristen op ons terras heerlijk kunnen genieten”, aldus Jan Willem.

Zwart gat

Na de opening vrijdag gaan de twee mannen elkaar nog missen. En ook de vrijwilligers voorzien een zwart gat. „Het was zo’n intense periode met veel saamhorigheid. We zijn ontzettend trots op het resultaat en de groep geweldige vrijwilligers om ons heen, ja doet je wel wat”, aldus de beide mannen.

De opening is voor Jan Willem en Michel spannend. Het organiseren van een programma nemen andere bestuursleden op zich en die houden zich stil. De wens die ze hadden, de opening door Anja Woortman is vervuld. „Maar de rest? We laten het maar gebeuren! Het wordt vast een topdag!”