Groningse niercentra op de bres voor gezonde nieren

REGIO - Met borden en in opvallende shirts liepen 14 maart, World Kidney Day, nierexperts, patiënten en andere afgevaardigden van Dialyse Centrum Groningen (DCG), Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Martini Ziekenhuis in optocht door de binnenstad van Groningen.

Zij deden dit om aandacht te vragen voor nierziekten. „Bijna iedereen eet onbewust teveel zout en kan daardoor nierschade oplopen. We willen mensen hier bewust van maken en wensen gezonde nieren voor iedereen”, aldus dr. Akin Özyilmaz, internist-nefroloog.

Eindstation van de loop was de Martinikerk. Daar konden de wandelaars, maar ook andere toegestroomde bezoekers langs maar liefst tien informatiekramen. In de kramen lieten medewerkers van de drie niercentra zien hoe je nierschade voorkomt, maar ook hoe de behandeling eruitziet van nierfalen, de ernstigste vorm van nierschade.

Ruim 100 bezoekers kwamen af op de informatiemarkt en publiekslezing. Diëtisten gaven tips om minder zout te eten en verpleegkundigen en een dialysetechnicus demonstreerden de dialysemachine. Voor veel bezoekers was het een eyeopener hoeveel zout er in kant-en-klaar maaltijden zit.

Daarnaast was er informatie over niertransplantatie en kon men bij het experimenteel lab meer te weten komen over nieronderzoek. De bezoekers konden ook zelf aan de slag bij het prikken op een neparm. Ook waren leden van de Nierpatiëntenvereniging Nederland (NVN) aanwezig om bezoekers te vertellen wat zij voor nierpatiënten kunnen betekenen.