SpoKie en Baptistengemeente slaan handen ineen

HOOGEZAND - Het Wijkcentrum SpoKie heeft afgelopen week de code van hun AED officieel overhandigd aan de Baptistengemeente Hoogezand-West, gevestigd aan de overkant van de straat.

Het apparaat is al tien jaar eigendom van SpoKie en bevond zich dan ook in het pand. „We werden benaderd door de mensen van de Baptistengemeente met de vraag of we de AED ook buiten kon hangen waardoor ze er indien nodig ook gebruik van konden maken”, legt Harry van der Wal, voorzitter van SpoKie uit.

Dat idee werd meteen positief ontvangen door de mensen van het Wijkcentrum en de bewonersorganisatie BOSK. Echter moest er wel een oplossing worden gezocht want zomaar buiten hangen, dat leek niet zo’n goed idee. Om te voorkomen dat het apparaat wordt gestolen of vernield is deze voorzien van een kast die alleen te openen is middels een code.

Er werd geld beschikbaar gesteld uit het wijkbudget om de kast te financieren. Het apparaat, dat in zijn tien-jarig bestaan in Hoogezand nog nooit is gebruikt, is aangemeld bij Hartslag. Mocht er iemand een hartinfarct krijgen en 112 wordt ingelicht, krijgen hulpverleners in de buurt die zich hiervoor hebben aangemeld, een bericht met daarbij de code van de kast en kunnen ze de AED gebruiken.

Luit Diekema van de Baptistengemeente is blij met deze samenwerking. „Dat we dit samen kunnen doen vinden we fantastisch. We zijn er erg blij mee. Hopelijk hoeven we het apparaat nooit te gebruiken maar het idee dat we hiermee levens kunnen redden is mooi.” De komende periode zullen meerdere leden van de Baptistengemeente leren hoe met het apparaat om te gaan.