Bas Ballon debuut van Remda Spoelstra

KIELWINDEWEER

Auteur Remda Spoelstra wonende te Kielwindeweer lanceert 30 juli haar debuut, het meelees kleuterboek Bas Ballon. Al van jongs af aan fantaseerde Remda verhalen, maar een boek was er nooit van gekomen, tot voor kort.

Vorig jaar deed ze mee aan een schrijfwedstrijd en won de eerste prijs met het verhaal Een onmogelijke opdracht. Dit verhaal staat in de bundel Antipesto van Uitgeverij De Klimmende Ster. Het is geschreven voor kinderen en gaat over pesten. Door dit succes besloot Remda een kleuterboek schrijven. Een verhaal over Bas die met zijn moeder naar de markt gaat. Bas is gek op ballonnen. Op de markt raakt hij zijn moeder kwijt.

Hoe vindt hij zijn moeder weer? Het manuscript werd opgestuurd naar: Uitgeverij Eigenzinnig te Tolbert, die het wel zag zitten met Bas Ballon. Alleen jammer dat het geen AVI boekje is. Daar werken scholen het liefst mee, aldus de uitgeefster. Een AVI niveau geeft het technisch leesniveau van de gemiddelde leerling aan. Zo geeft bijvoorbeeld, AVI E4 aan, dat het boek geschikt is voor kinderen van eind groep 4.

Omdat kleuters niet met AVI niveaus werken, bedacht de auteur om van Bas Ballon een meelees kleuterboek te maken. Het is een opstapje naar Groep 3, waar het echte lezen begint. Er bestaat al wel AVI start, maar ook hier gaat de auteur er van uit dat het kind kan lezen.

In Bas Ballon staan plaatjes in de tekst die de kleuter kan lezen. Zo kijkt de kleuter mee tijdens het lezen en heeft een aandeel in het lezen. Samen lezen. De voorlezer de tekst en de kleuter de plaatjes. Dit is niet alleen gezellig, maar ook leerzaam. Het boek biedt de mogelijkheid om anders talige kinderen, Nederlands te leren. Plaatjes zijn immers voor iedereen hetzelfde. Er kan daardoor geoefend worden om het plaatje in het Nederlands te zeggen.

De illustraties zijn van Anne Spoelstra (dochter van Remda). Op 30 juli wordt Bas Ballon op het Ballonfeest te Joure gelanceerd. Een leuk tripje voor een dagje uit. Bas Ballon heeft de hele dag zijn eigen kraam op het Ballonfeest. Voor de thuisblijvers: Bas Ballon is vanaf 30 juli ook via Uitgeverij Eigenzinnig te bestellen.


Auteur

Redacteur