Doe Museum opent deuren in Veendam

Veendam

Afgelopen vrijdag is het Doe Museum in Veendam geopend door het echtpaar Daniel en Marjon Edzes. Na een inleidende toespraak en dankbetuiging aan de medewerkers door mevrouw Edzes, maakte haar man door het verwijderen van een lint de trap vrij naar de bovengalerijen met een kunstexpositie. De bezoekers begaven zich naar boven en kregen een indrukwekkende fototentoonstelling van de Nederlandse fotograaf Hans Withoos te bewonderen.

Op 2.300 vierkante meter ruimte kunnen de bezoekers kijken naar kunst en ook zelf schilderen, zandsculpturen maken, fotograferen en bouwen met noppenstenen. De kunsttentoonstellingen zullen frequent wisselen. Het is een museum voor jong en oud. Het Doe Museum is een jong familiebedrijf dat in 2013 in de Oude Remise in Nieuweschans was gestart. De Oude Remise is een schitterend gebouw, en men had de zaken netjes voor elkaar. Maar het trok te weinig bezoekers, waarschijnlijk lag het voor deze activiteiten te afgelegen. Er werd uitgeweken naar de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren, een meer toeristisch gebied. Het was een groot experiment dat op zich wel goed liep. Maar een gebouw van anderhalf hectare groot, dat ook nog slecht geïsoleerd was, vraagt voor het verwarmen 150 kuub gas per uur. In een deel was van een andere huurder de permanente expositie van zandsculpturen ingericht, dat veel bezoekers trok. Maar de bezoekersaantallen waren teruggelopen. Na een jaar heeft de familie Edzes besloten om het huurcontract niet te verlengen. Van Visser Vastgoed kwam het aanbod om het pand van het voormalige Waterland te huren. ,,Het pand past ons als een jas. Eigenlijk was Waterland al een soort museum. Nu is het aan ons de opdracht om alle mensen die eerst naar Zuidlaren kwamen naar Veendam te trekken. Daar gaan we flink ons best voor doen.” De naam Doe Museum is bewust gekozen, omdat het een volwaardig museum is maar ook activiteit inhoudt. Het Doe Museum is ook precies wat de naam zegt. Een museum voor het kijken naar kunst, en er van alles zelf gaan doen. Door jong en oud. Op de bovenverdieping kunnen mensen zelf schilderwerken gaan maken. Uit Zuidlaren is er naast de inventaris ook veel zand van de zandsculpturen meegekomen. En kunnen kinderen zelf zandsculpturen gaan bouwen. Ook de professionele carvers zullen zich hiermee weer gaan bezighouden. Er is alvast een voorzetje, de contouren van de Fraeylemaborg zijn al te zien.  

Auteur

Bram Hulzebos