Echinacea- en Prairietuindagen bij Foltz

Meeden

 Op 20 en 21 augustus organiseert Tuingoed Foltz in Meeden de Echinacea- en Prairietuindagen. Tuingoed Foltz beheert de Nederlandse Planten Collectie van het geslacht Echinacea, oftewel zonnehoed, en toont 85 variëteiten in de speciaal aangelegde Echinacea- en prairietuin.

Tijdens het weekend worden ook nieuwe kruisingen gepresenteerd. Maar er is meer: tuinlezingen van veredelaars Marco van Noort en Henk Holtmaat, voedselbosplanten en zomerbloeiende heesters van Arborealis, rondleidingen, tuinadvies, een beeldenexpositie, Afrikaanse sieraden,  teas & scones en veel meer. De zonnehoed is een oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstige prairieplant, die goed combineert met siergrassen en andere zon- en droogteminnende planten. De Echinacea is de onbetwiste hoofdrolspeler in prairietuinen of ‘perennial meadows’; dit zijn bij- en vlinder-vriendelijke tuinen met een natuurlijke uitstraling, onder meer door de rijke toepassing van siergrassen. Andries Bierling, eigenaar van Tuingoed Foltz, heeft inmiddels vele prairietuinen ontworpen in Nederland en Noord-Duitsland. Tuinlezingen, rondleidingen, tuinadvies en plantenverkoop Vooraanstaande Echinacea-veredelaars geven een tuinlezing waarbij zij de kunst van het kruisen en selecteren toelichten.
  • zaterdag 14.00: Marco van Noort
  • zondag 14.00: Henk Holtmaat
Andries Bierling geeft op beide dagen om 11.30 en om 15.30 uur eenrondleiding in de Echinacea- en prairietuin en toont de rijke toepassings- en combinatiemogelijkheden van Echinacea. ’s Ochtends kunnen bezoekers in een persoonlijk gesprek informatie krijgen over de aanleg van een prairietuin. En natuurlijk is er een ongekend omvangrijke collectie Echinacea, prairieplanten en siergrassen voor de verkoop. Voedselbos en zomerbloeiende heesters Met als motto 'Van Aardbeiboom tot Zilverbes' hebben Micha Wieland en Sietske Metz van kwekerij Arborealis zich steeds meer toegelegd op het concept van voedselbos, waarmee een plantengemeenschap wordt bedoeld die gericht is op duurzame voedselproductie. Micha en Sietske vertellen tijdens de Echinacea- en Prairietuindagen over de mogelijkheden van het voedselbos. Naast eetbare heesters en bomen nemen ze ook zomerbloeiende heesters en 'prairie-achtige toestanden' mee. Expositie, teas & scones en Afrikaanse producten Tot eind september is nog de expositie Beeld op het Tuingoed te zien met werk van onder meer Alinda Ottens. De Stichting Kinderhulp Gambia presenteert sieraden, beelden, thee-soorten en andere producten uit dit West-Afrikaanse land. Op het terras worden teas & scones en home-made gebak geserveerd. Open: 10.00 – 17.00 uur. Toegang gratis. Adres: Tuingoed Foltz, Hereweg 346, 9651 AT Meeden, T (06) 10 59 34 37, www.tuingoedfoltz.nl

Auteur

Carlien Bootsma