‘Ik was als klein kind al geïnteresseerd in koken’

Veendam

Sarena Solari is 31, getrouwd met Bas en zichtbaar zwanger. Bij de voordeur kom ik vader Solari tegen met de hond. Ze gaan samen een eind wandelen. Hij praat Italiaans met zijn dochter: geen idee waar het over gaat maar het klinkt prachtig. Sarena is binnen en aan de schitterende grote tafel vertelt ze gepassioneerd over haar geboorteland Italië.

Je was 6 jaar toen je verhuisde naar Nederland. Was dat een enorme overgang?

,,Nee, helemaal niet. Ik ben tweetalig opgevoed en het was thuis ook altijd een mengeling van de Italiaanse en de Nederlandse cultuur. Mijn vader is Italiaan, mijn moeder Nederlandse.’’

Van wie heb je je kooktalent gekregen?

,,Ik was als klein kind al geïnteresseerd in koken. In Italië draait bijna alles om eten en koken. Daar groei je mee op, je hebt geen keus. Op zondagen gingen we met de hele familie eten bij oma en ik mocht altijd meehelpen. Mijn moeder is ook een enthousiaste kok en lijkt qua gastvrijheid wel een Italiaanse. Ze kookt zonder pakjes en zakjes, maakt alles zelf.’’

Wat zijn de grote culinaire verschillen tussen Italië en Nederland?

,,Italianen ontbijten heel licht. Koffie en een paar koekjes of cornetti. Dat zijn een soort kleine gevulde croissants. Rond de middag wordt gedineerd warm gegeten. Traditioneel: antipasti, primo, secoundo en dolce. Maar echt niet elke dag zo uitgebreid. Antipasti zijn is een voorgerecht, vaak bijvoorbeeld plakjes kaas of vleeswaren. Primo is bijvoorbeeld pasta, rijst risotto of lasagne. Secoundo is het hoofdgerecht (vlees of vis) en dolce het nagerecht. ‘s Avonds is er meestal nog een lichte maaltijd. Hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe later er gegeten wordt. Dat heeft vooral met de temperatuur te maken. Italië is verrassend groot. Vanaf hier naar Castell’Arquato, waar ik geboren ben, is net zo ver rijden als vanaf Castell’Arquato naar zuid-Italië.’’

Je organiseert culinaire reizen. Waarom en waar naartoe?

,,Italië natuurlijk! En dan vooral de provincies Parma en Piacenza in de regio Emilia Romagna, noord-Italië. Ik wil de familiebedrijven laten zien waar zoveel prachtige producten vandaan komen. Parmaham, Pparmezaanse kaas, wijnen. De smaak van de producten wordt regionaal bepaald door bijvoorbeeld het klimaat. De aanwezigheid van mist en heuvels heeft invloed op het klimaat en dus ook op de streekproducten.’’

Je bent opgeleid tot communicatieadviseur. Doe je daar nog iets mee?

,,Ja, begin dit jaar heb ik ontslag genomen en ben ik m’n eigen bedrijf gestart zodat ik me volledig kon richten op het promoten van de Italiaanse keuken, de workshops, de culinaire reizen en kookdemonstraties. Na het winnen van ‘Heel Holland bakt’ mocht ik bovendien mijn kookboek samenstellen en laten uitbrengen. Ik ben heel erg trots op het eindresultaat. De recepten uit Heel Holland bakt staan er natuurlijk in, maar ook veel recepten en foto’s van mijn oma. Het boek is nog te bestellen via mijn website ‘la mia Italia’. Het leukste aan mijn werk als communicatieadviseur vond ik altijd het organiseren van speciale bijeenkomsten, de rondleidingen en het informeren. Dat doe ik nu nog steeds, maar nu over iets dat me nog meer aan het hart gaat. Ik had al een paar jaar plannen in de richting van een eigen promotiebedrijf, het winnen van de kookwedstrijd bakwedstrijd heeft dat versneld.

Hoe gaat dat eigenlijk, zo’n programma? En hoe gaat het met mevrouw Bijl?

Ik heb geen persoonlijk contact met Martine Bijl maar hoorde via de media dat ze hard werkt aan haar herstel. Het is trouwens een heel betrokken, sympathiek mens. Voor een uitzending van 50 minuten ben je twee opnamedagen bezig met drie opdrachten. Het was een intensieve periode en in die acht weken had ik geen tijd voor andere zaken zoals huishouden en afspraken met vrienden. Na de uitzendingen ben ik te gast geweest bij veel praatprogramma’s zoals Pauw, DWDD en Humberto Late Night. En ik mocht het afgelopen jaar wekelijks bakken en koken in de uitzending van Tijd voor Max. Allemaal erg leuke dingen.’’

Door Annemiek Wiechers


Auteur

Redacteur