Inventarisatie knelpunten en ondersteuning bij asbestsanering

Veendam

Asbest is slecht voor de volksgezondheid én voor de waarde en verzekerbaarheid van gebouwen. De overheid is van plan om het hebben van asbestdaken vanaf 2024 te verbieden. Het landelijk stimuleringsprogramma AgroAsbestveilig maakt zich zorgen over de voortgang van het verwijderen van asbestdaken. Om te inventariseren waar de knelpunten, mogelijkheden en ondersteuningsbehoefte liggen bij eigenaren van asbestdaken in het buitengebied, heeft AgroAsbestveilig een landelijke enquête opgesteld.

„We vinden het als landelijk stimuleringsprogramma belangrijk om te weten wat de asbestsituatie is van dakeigenaren in het buitengebied en waar zij tegenaan lopen bij saneren van asbest. Ook vragen wij in de enquête op welke manier zij daarbij ondersteund willen worden”, zegt programmamanager Ruud Hoosemans. „Zo kan de agrarische  sector beter inspelen op de ondersteuningsbehoefte van dakeigenaren en richting overheid aangeven waar zij actie op zou moeten zetten.” Met de sluiting van de provinciale subsidieregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ eind 2016 zijn de financiële mogelijkheden behoorlijk verminderd. De kosten voor een nieuw dak komen daar nog bovenop. Ook de fiscale mogelijkheden zijn de laatste jaren versoberd. „Het wordt voor ondernemers steeds moeilijker om asbest te saneren. Het is van groot belang dat zij financieel geholpen worden en dat het eenvoudiger wordt om asbestdaken te verwijderen”, aldus Hoosemans. De enquête staat op www.agroasbestveilig.nl en sluit op vrijdag 31 maart. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 10 minuten. Respondenten maken ook kans op een ‘Advies op maat Investering in asbestsanering en zonnepanelen’ van Flynth adviseurs en accountants.

Auteur

Bram Hulzebos