Aspergesteken en snoepen van het witte goud

TRIPSCOMPAGNIE

Zaterdag mochten bezoekers tijdens de open dag van Grol Asperges niet alleen asperges proeven in Tripscompagnie, maar ook zelf gaan steken. Ook kinderen mochten dat eens proberen.

Vervoer naar het 6 hectare grote aspergeveld ging per boerenkar met strobalen als zitplaatsen. Op het terrein werd een grote plantmachine getoond. In het bedrijfsgebouw kon men zien hoe het witte goud geschild en gesorteerd wordt. In ‘De Pruiverij’ konden bezoekers genieten van gerechten met asperges. Even na tienen hadden de eerste bezoekers zich al gemeld. Tijdens de pruiverij kon men uit het assortiment van de zes deelnemers genieten van de specialiteiten. Uiteraard gecombineerd met asperges. Biologische boerderij Arkema is een boerderij in Noordbroek waar het vee (Blonde d’Aquitaine runderen en varkens) op een natuurlijke manier wordt grootgebracht. Pizza In The Box serveerde aspergepizza’s en Bakker Geertsema had asperge ijs in het assortiment. Hotel Parkzicht schepte heerlijke soep op met gerookte zalm en groene asperges. Gebakken krieltjes met ham, peterselie en asperges waren ook erg in trek. Piet Pijbes was er met een bijpassend wijntje. Een droge witte wijn past heel goed bij de asperges, zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc. Een heel lichte rosé uit Argentinië past er ook voortreffelijk bij. Pijbes is al bijna 86, maar nog steeds actief in de wijn. Zo lang het kan blijft hij dat ook. ,,Het houdt je jong”, zegt hij. Henk Grol is zo’n 25 jaar geleden met de aspergeteelt begonnen. Het aspergeseizoen begint in april en duurt tot half juni. Van een perceel is 10 jaar lang van de hoge aspergebedden te oogsten. Om de andere dag worden de asperges van de tweehonderd rijen geoogst. Na het oogstseizoen laat men de planten doorschieten tot kleine boompjes. In de winter worden deze omgefreesd, en wordt er zand op gelegd. Bij Grol is er voor scholieren ook een leuk zakcentje te verdienen met 60 eurocent per kilo. Als de slag te pakken is kan 15 tot 20 kilo in het uur gestoken worden. Goed voor 10 tot 12 euro in het uur.

Auteur

admin