Woningen in aardbevingsgebied minder lang te koop

HOOGEZAND/VEENDAM

Woningeigenaren in het aardbevingsgebied in Groningen hadden eind 2016 iets minder tijd nodig om hun woning te verkopen dan in 2012. Toch herstelt de woningmarkt met name in buurten met relatief veel aardbevingsschade minder sterk dan in vergelijkbare gebieden in de omgeving.

Dat is een van de conclusies uit vervolgonderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar de woningmarktontwikkelingen rondom het Groningenveld in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen.

De verkoopduur is een van de indicatoren in het onderzoek. Ook uit andere verkoopbaarheidsindicatoren blijkt dat het herstel in het aardbevingsgebied minder groot is dan in het referentiegebied. Maar de achterstand lijkt wel iets kleiner te worden, ook vergeleken met de vorige rapportage. In het onderzoek is ook naar de prijsontwikkeling gekeken. Of de ontwikkeling van de woningprijzen in het aardbevingsgebied achterblijft kan echter niet met zekerheid worden vastgesteld.


Auteur

Redacteur